Geen kindbruid, maar schoolkind: Plan International vraagt aandacht voor meisjesonderwijs

Plan International start met een nieuwe campagne om de ongelijkheid tussen meisjes en jongens onder de aandacht te brengen. Omdat meisjes vaak achtergesteld worden, krijgen ze minder onderwijs dan jongens. Maar meisjes hebben net zoveel recht om naar school te gaan. Geen kindbruid, maar schoolkind!

‘Help meisjes wereldwijd naar school’. Met die oproep vraagt Plan International aandacht voor het grote onrecht dat meisjes wereldwijd wordt aangedaan. Nóg vaker dan jongens kunnen zij in veel landen niet naar school, omdat ze worden achtergesteld. Meisjes worden bijvoorbeeld thuis aan het werk gezet, uitgebuit of uitgehuwelijkt. Dat lijkt voor veel ouders een oplossing van de problemen, want het verlicht de druk op het gezin of de financiële zorgen. Maar in werkelijkheid wordt het probleem doorgeschoven naar de volgende generatie. Want meisjes die niet naar school gaan, kunnen later geen fatsoenlijk betaald werk vinden en zijn daardoor altijd afhankelijk van anderen. Haar eigen kinderen groeien ook weer in armoede op. Die cirkel moeten we doorbreken.

In de nieuwe campagnefilm illustreren we het onrecht. Het onrecht dat het gezin op de hulp van een meisje rekent, terwijl ze zelf wil leren rekenen. Een meisje wil niet dat haar thuis de les wordt gelezen, ze wil zelf leren lezen. Op school.

Oplossingen

Plan International werkt in meer dan 50 landen wereldwijd om onderwijs voor kinderen en jongeren, en in het bijzonder meisjes, mogelijk te maken. De redenen waarom meisjes niet naar school gaan zijn uiteenlopend, daarom zoeken we in elke regio samen met de gemeenschappen naar specifieke oplossingen. Met talloze projecten laten we kinderen weer naar school gaan. Bijvoorbeeld door het belang van onderwijs en het gevaar van kindhuwelijken uit te leggen. Door gezinnen financieel te ondersteunen, zodat kinderen geen lessen hoeven te missen. Maar ook door scholen veiliger en beter te maken, met goede lesmaterialen en goed uitgeruste meisjestoiletten.

Meisjes maken het verschil als ze goed onderwijs krijgen. Ze kennen hun rechten en hebben meer inkomen later, dat ze voor het grootste deel besteden aan hun gezin. Haar kinderen groeien gezonder op en gaan langer naar school. Goed onderwijs voor meisjes, daar wordt iedereen beter van.

Maak verandering mogelijk

Help meisjes naar school

Word donateur

 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.