Duurzame watervoorziening en menstruatietraining in Malawi

  • 14 maart 2019

Water for Life en Plan International slaan handen ineen voor toegang tot water en voorlichting

In Lilongwe in Malawi is de afgelopen drie jaar hard gewerkt aan watervoorzieningen en voorlichting over hygiëne en menstruatie. Plan International, Water for Life en de Lilongwe Water Board, het lokale waterbedrijf, realiseerden toegang tot schoon en betaalbaar water voor bijna 4000 mensen. Marco Schouten, directeur van Water for Life, was aanwezig bij de feestelijke opening van 15 waterkiosken in Lilongwe. Plan International en Water for Life, een stichting van verschillende drinkwaterbedrijven, werken sinds 2016 samen.

Lees hier ons WASH dossier

Waarom schoon water en hygiëne juist voor meisjes zo belangrijk is

In veel huishoudens in Malawi zijn meisjes en vrouwen verantwoordelijk voor het halen van water, waardoor meisjes vaak van school worden gehouden. Ook is toegang tot schoon water cruciaal voor het voorkomen van ziektes, waar met name kleine kinderen vatbaar voor zijn. Daarnaast rust er in grote delen van Malawi een taboe op menstruatie. In combinatie met de vaak gebrekkige sanitaire voorzieningen op scholen zorgt dit ervoor dat meisjes vaak een week van de maand niet naar school gaan.

WASH project Malawi, photographer Guido Dingemans

Lees ook: vijf bizarre mythes over ongesteldheid

Resultaten van de samenwerking

In Lilongwe is de afgelopen drie jaar hard gewerkt aan het verbeteren van watervoorzieningen én hygiëne. In samenwerking met Water for Life en de Lilongwe Water Board zijn 15 waterkiosken gebouwd. Dit zijn kleine winkeltjes die aangesloten zijn op het waternetwerk. Hier kun je per emmer water kopen tegen een eerlijke prijs. Het lokale waternetwerk zorgt ervoor dat er water door de leidingen stroomt. Marco Schouten hierover: ‘’Ik denk dat de duurzaamheid goed geborgd is door het eigenaarschap van het lokale waterbedrijf, het hoort echt bij hun dagelijkse bedrijfsvoering’’. Er zijn voorlichtingsbijeenkomsten gehouden, waarbij Plan-medewerkers in gesprek gaan met inwoners over goede hygiëne bij bijvoorbeeld het koken en het verzorgen van baby’s. Daarnaast is er gewerkt aan watervoorzieningen en voorlichting op scholen. Dit is om twee redenen belangrijk: kinderen en leraren kunnen nu hun handen wassen en er zijn aparte wc’s zijn voor meisjes gekomen. Leerkrachten zijn getraind in voorlichting over menstruatie en het belang van goede voorzieningen voor meisjes. Er zijn inmiddels 9000 kinderen bereikt die nu op school toegang hebben tot schoon water en goede wc’s.

Het mooie aan de samenwerking is dat deze complementair was: Water for Life richtte zich samen met de Lilongwe Water Board op de infrastructuur en daarnaast had je Plan die met de gemeenschap in gesprek ging over het belang van goede hygiëne en ze voorbereidde op de komst van de waterkiosken. Dit sluit goed op elkaar aan, een echte win-winsituatie. Ik denk dat we nog veel meer kunnen samen, wat mij betreft gaan we dit herhalen

Marco Schouten, CEO Water for Life

 
 
 
 
 

Red levens!

Stel je voor dat er geen IC is, geen voorlichting, geen zeep, geen water. De gevolgen van het coronavirus zullen voor veel families en kinderen desastreus zijn. Help mee om verspreiding tegen te gaan.

Waterfilter webshop cadeau
Doneer eenmalig!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.