Cycloon Freddy leidt tot grote verwoesting in Mozambique en Malawi

  • 16 maart 2023

Cycloon Freddy heeft voor de tweede keer in een maand tijd grote verwoesting veroorzaakt in Mozambique en Malawi. Het is een van de langste en sterkste stormen ooit op het zuidelijk halfrond. Er zijn al ruim 270 doden en honderden gewonden gemeld. Plan International maakt zich grote zorgen over de veiligheid en het welzijn van kinderen en hun gezinnen.

Plan International biedt direct noodhulp bij natuurrampen

Steun ons noodfonds!

Doneer nu

Gebouwen zijn met de grond gelijk gemaakt, en wegen en telefoon- en internetkabels zijn beschadigd. Op meerdere plekken veroorzaakte de cycloon ernstige overstromingen en aardverschuivingen. Duizenden mensen hebben dringend behoefte aan onderdak, schoon water en voedsel. De regering van Malawi heeft inmiddels de noodtoestand afgekondigd.

Zware regenval door cycloon Freddy leidt tot overstromingen – Foto: ©Plan International

Noodhulpteams zijn ter plaatse

De noodhulpteams van Plan International zijn ter plaatse in zowel Mozambique als Malawi. Ze brengen momenteel de schade van de cycloon in kaart. Alleen al in Mozambique hebben minstens 22.000 mensen hun huizen moeten ontvluchten, een aantal dat de komende dagen naar verwachting sterk zal toenemen naarmate reddingsteams meer gebieden bereiken.

“Ik heb nog nooit zo hard gehuild”

“Elke keer als het regent, ben ik bang dat het niet meer gaat stoppen,” vertelt de 16-jarige Lucia verdrietig. Zij moest een jaar geleden al vluchten, vanwege een gewelddadig conflict en een andere cycloon. Ze kan nu niet meer naar school en verblijft in een vluchtelingenkamp in de provincie Nampula, Mozambique. “Ik heb nog nooit zo hard gehuild als toen de cycloon ons huis verwoestte. Het was zo gewelddadig. Ik slaap met angst voor een volgende ramp.”

Infrastructuur is zwaar beschadigd

Veel van de zwaarst getroffen locaties zijn moeilijk bereikbaar, doordat de infrastructuur zwaar beschadigd is. “De provincie Zambézia, waar Plan International een kantoor heeft, wordt geteisterd door zware regenval en harde wind. Elektriciteitspalen zijn omgevallen en zandwegen zijn vernield door de kracht van het water. Ook huizen zijn vernield, waardoor veel families zonder onderdak zitten. Het blijft regenen,” vertelt Elsa Nossomarques, een medewerker van Plan International Mozambique.

Elektriciteitspalen zijn omgevallen en zandwegen zijn vernield door de kracht van het water. Ook huizen zijn vernield, waardoor veel families zonder onderdak zitten. Het blijft regenen

“De regen blijft stromen en er komen steeds meer meldingen binnen van aardverschuivingen in de dorpen. De grootste uitdaging is dat de meeste getroffen community’s nu compleet onbereikbaar zijn,” voegt Chris Katutu, regionaal manager van Plan International in het zuiden van Malawi, toe.

Toename choleragevallen

Plan International maakt zich ook zorgen over de toename van het aantal choleragevallen. In beide landen was dit aantal al aanzienlijk gestegen vóór de tweede aanlanding van cycloon Freddy. Doordat veilige water- en sanitaire voorzieningen zijn verwoest, zal dit aantal nog sneller oplopen. Deze voorzieningen moeten dus dringend worden hersteld.

Extra risico voor meisjes en vrouwen

Bovendien lopen vrouwen en meisjes het grootste risico wanneer er een tekort is aan schoon water en sanitaire voorzieningen. Doorgaans zijn zij verantwoordelijk voor taken zoals koken en het halen van water. Een gebrek aan water, zeep en veilige omkleed- en wasfaciliteiten maakt het ook moeilijk om tijdens de menstruatie bijvoorbeeld maandverband te verwisselen.

Lees hier meer over hoe Plan International mensen in noodsituaties ondersteunt

Dit doet Plan International

Daarom zet Plan International bij hun noodhulp extra in op bescherming voor meisjes en vrouwen. We zijn al sinds februari in veel van de getroffen gebieden werkzaam, nadat de cycloon Freddy voor het eerst aan land kwam. Nu de storm voor een tweede keer door het gebied raast, schalen we onze noodhulp op om meer mensen te kunnen ondersteunen. We verstrekken basisbehoeften, waaronder dekens, kleding, jerrycans, emmers, zeep en menstruatiekits.

Plan International biedt direct noodhulp bij natuurrampen

Steun ons noodfonds!

Doneer nu
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.