Dit doet Plan International tegen honger

  • 1 september 2022

De wereld staat voor een voedselcrisis. 193 miljoen mensen in 53 landen hebben dringend voedselhulp nodig. Door een opeenstapeling van conflicten, klimaatverandering en voedselschaarste staat de toekomst van kinderen op het spel. In onder meer Zuid-Sudan, Ethiopië en Kenia schaalt Plan International haar programma’s op het gebied van voedsel, geld en tegoedbonnen en kindbescherming daarom snel op.

Conflicten

Zestig procent van de honger wereldwijd wordt veroorzaakt door conflicten of onveiligheid, blijkt uit een rapport van het World Food Programme. Op zoek naar bescherming worden kinderen en families gedwongen al hun bezittingen achter te laten en te vluchten. Daarnaast zijn door het conflict in Oekraïne de prijzen van brood en andere tarweproducten wereldwijd geëxplodeerd.

Klimaatverandering

Stijgende temperaturen, aanhoudende droogte of juist extreme regen hebben steeds meer gevolgen voor boeren en hun oogsten. Zo mislukken in de Hoorn van Afrika oogsten seizoen na seizoen door het uitblijven van regen en is vee gestorven of sterk verzwakt. Boeren raken daardoor hun bron van inkomsten kwijt. Vee vormt ook een belangrijke voedselbron voor kinderen, maar verzwakte dieren geven nauwelijks melk. Ook leveren zij daardoor op de veemarkt bijna geen geld meer op.

Invloed van honger op onderwijs

Hoe ver zou jij lopen voor water of school? Voor de twaalfjarige Nasra uit Tana River County in Kenia is dat ongeveer vijftig kilometer per dag. Door de aanhoudende droogte moet zij steeds verder lopen voor water, wat de situatie verergert. Iedere ochtend en middag loopt ze in de brandende zon met een paar andere meisjes uit haar dorp naar de dichtstbijzijnde waterbron, twaalf kilometer verderop.

Tegen de tijd dat ze terug is, is ze te laat of te hongerig om naar school te gaan. Ze zegt: “Ik krijg vaak hoofdpijn. Als ik op school ben, kan ik me nauwelijks concentreren omdat ik zo moe ben en honger heb.”

School is voor kinderen als Nasra vaak de enige plek waar ze een maaltijd krijgen, omdat er thuis niet genoeg eten is. Als ouders het schoolgeld niet meer kunnen betalen of wanneer scholen sluiten in de vakantie, hebben deze kinderen niets te eten.

Doordat steeds meer kinderen uitvallen en leerkrachten migreren naar andere gebieden waar meer voedsel of werk is , worden scholen gesloten. Hierdoor kan de rest van de kinderen in de gemeenschap ook niet meer naar school of moeten ze verder lopen naar de dichtstbijzijnde school.

Meisjes zijn het kwetsbaarst

De lange wandelingen naar school en water stellen meisjes bloot aan de risico’s van mishandeling en seksueel geweld. Hibbaq (18) uit de Togdheer regio in Somaliland vertelt: “We lopen lange afstanden om naar school te gaan en we zijn bang dat we op een dag iemand tegenkomen die ons zal mishandelen. Om dat risico te verkleinen halen we meestal water in groepjes. Maar als mijn buren al water hebben moet ik wel alleen gaan.”

In veel culturen in in deze regio’s is het gebruikelijk dat meisjes voor hun familie koken, maar zelf als laatste eten. Als er te weinig eten is, slaan zij de maaltijd over. Hierdoor lopen meisjes een groter risico op honger en ondervoeding.

De droogte heeft ook een grote invloed op hygiëne. Als er niet voldoende water is voor dagelijks gebruik, kunnen mensen zich minder wassen en verzorgen. Hierdoor is er een verhoogde kans op infectieziekten. Meisjes lopen een groter risico, omdat tijdens de menstruatie een goede hygiëne extra belangrijk is.

Meer kindhuwelijken, tienerzwangerschappen en kinderarbeid

Door voedselschaarste zijn gezinnen vaak ten einde raad. Om wat extra geld voor het gezin te verdienen, worden kinderen van school gehaald om te werken. Uit wanhoop dwingen ouders hun dochters om te trouwen. Als een meisje uitgehuwelijkt wordt, heeft de familie een mond minder te voeden. Ook ontvangt de familie wat geld of vee als bruidsschat. Na een huwelijk raken meisjes vaak snel zwanger en keren ze zelden terug naar de schoolbanken.

De dertienjarige Faisa uit de Togheer regio in Somalië vertelt dat ze bang is om uitgehuwelijkt te worden aan een oudere man. “Ik zie dat veel meisjes naar de stad worden gestuurd om te werken of te trouwen in ruil voor geld. Iedere keer als ik een man met mijn moeder zie praten, ben ik bang dat ze een overeenkomst over mij sluiten.”

Dit doet Plan International (onder meer) tegen honger

Plan International is actief in veel van de zwaarst getroffen landen met programma’s voor onder andere schoolvoeding, hulp in de vorm van geld en tegoedbonnen en kindbescherming . Ook ondersteunt Plan International bij het herstel van bestaansmiddelen en de distributie van zaden of vee.

Zuid-Sudan

131.000 mensen in Aweil East, Koch, Malakal, Fashoda, Wau and Pibor worden ondersteund bij hun levensonderhoud.

• Huishoudens ontvangen landbouwbenodigheden om zelf voedsel te kunnen verbouwen
• Ondernemers krijgen training in duurzame landbouw en klimaat
• Waardebonnen en geld om in hun eerste levensbehoeften te voorzien

Kenia

• Uitdelen van geld en voedsel tegen directe voedselonzekerheid
• Aanbieden van dagelijkse maaltijden op scholen
• Verstrekken van kant-en-klare dieetvoeding aan zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven
• Ondersteuning van meisjes en vrouwen die zijn uitgehuwelijkt of te maken hebben gehad met geweld.

Ethiopië

• Uitdelen van cash transfers om voedselzekerheid te verbeteren en daarmee bijvoorbeeld kinderarbeid en uithuwelijking te voorkomen
• Uitdelen van verbeterde zaden voor gewassen die beter bestand zijn tegen droogte
• Vaccinaties voor vee om nog meer sterfte van vee te voorkomen
• Herstel van aangetaste akkers

Somalië

In Somalië is Plan International actief in de Todgheer, Sool en Bay regio’s.

• 18.000 mensen krijgen noodwater via vrachtwagens. Ieder huishouden krijgt 30 liter per dag.
• 17.000 mensen krijgen maandelijkse cash transfers voor voedsel en andere basisbehoeften

Burkina Faso

• 1400 kwetsbare huishoudens ontvangen maandelijks een financiële bijdrage voor voedsel
• Ondersteuning bij activiteiten die inkomen genereren zoals het schenken van vee om mee te fokken

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.