De ramp: wat is er aan de hand?

  • 19 maart 2017

De hongersnood in Zuid-Sudan en dreigende hongersnood in Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen eisen razendsnel steeds meer onschuldige levens. Steeds meer mensen uit deze landen hebben niks te eten. Samen kunnen we miljoenen mensen redden van de hongerdood door nu noodhulp te bieden. Dit kan niet wachten. Hoe kan het dat deze ramp zo groot is?

Giro555 hongersnood

Wat is er aan de hand?

Een dodelijke combinatie van geweld, armoede en extreme droogte veroorzaakt honger in Zuid-Sudan, Noordoost-Nigeria, Somalië, Jemen en omringende landen. Juist de levens van kinderen, zieken en de allerarmsten zijn hierdoor in gevaar.

Zuid-Sudan

In Zuid-Sudan, het jongste land ter wereld, leeft naar schatting een miljoen mensen op de rand van de hongerdood. Volgens de Verenigde Naties hebben 100.000 mensen helemaal niets meer te eten. Naar schatting 300.000 kinderen zijn sterk ondervoed. Dit is de eerste hongersnood in de wereld in zes jaar tijd. Extreme droogte, een ingestorte economie en burgeroorlog vormen een dodelijke combinatie. Een kwart van de Zuid-Sudanezen is op de vlucht. Ze willen niets liever dan vrede, zodat ze verder kunnen met hun leven. De situatie dreigt nóg erger te worden als de regen in mei eindelijk komt. Als het regenseizoen begint is het moeilijker om mensen in nood te bereiken. We moeten dus nu in actie komen.

Giro555 hongersnood

Noordoost-Nigeria

In Noordoost-Nigeria hebben meer dan 5,1 miljoen mensen bijna geen eten meer. Binnen de landsgrenzen van Nigeria zijn 1,9 miljoen mensen op de vlucht voor geweld tussen het Nigeriaanse leger en Boko Haram. Daardoor hebben ook de Nigerianen die vluchtelingen hebben opgevangen nu vrijwel geen eten meer. Naar schatting zijn 450.000 kinderen ondervoed.

Somalië

Somalië was zes jaar lang het laatste land waar een hongersnood had plaatsgevonden. Honger kostte toen zo’n 260.000 mensen het leven. Overheden en hulporganisaties zeiden toen vastberaden: “Dit nooit meer”. Toch bedreigt extreme droogte door klimaatverandering nu opnieuw het leven van duizenden Somaliërs. Het aantal acuut ondervoede kinderen steeg in februari 2017 tot 185.000. Voedselschaarste treft vooral vrouwen en meisjes. Als gezinnen te weinig eten hebben, krijgen vrouwen en meisjes het laatst en het minst.

Jemen

Na twee jaar burgeroorlog in het straatarme Jemen, is er nauwelijks nog eten in het land. Door bombardementen mislukken de oogsten, waardoor nu 90 procent van al het voedsel moet worden geïmporteerd. Maar dat is niet eenvoudig: door gevechten tussen het leger en de rebellen komt niet alle voedselhulp het land binnen. De handel in eten en de aanvoer ervan ligt door het conflict zo goed als stil. 65 procent van de bevolking heeft voedselhulp nodig. Uitgehongerde gezinnen kunnen door het geweld geen kant op. Noodhulp in Jemen is ontzettend moeilijk, maar het kan zeker wel.

Giro555 hongersnood

Goede hulp kost geld

Voor goede hulp is geld nodig. Aan geld is op dit moment een groot tekort.
Met jouw steun worden levens gered.
Je kunt een donatie doen via het donatieformulier.

 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.