“De meisjes waren echt sterker en mondiger geworden”

  • 28 februari 2020

Afgelopen januari bezocht onze ambassadeur Sarina Wiegman (bondscoach van het nationale vrouwenvoetbalelftal) een aantal Plan-projecten in Brazilië. Het werd een indrukwekkende reis waarbij ze van dichtbij zag hoe het leven van meiden en jongens positief verandert.

“Ik wilde als ambassadeur graag met eigen ogen zien hoe Plan kinderen een betere toekomst geeft. Mijn man en dochters Lauren (16) en Sacha (18) gingen (op eigen kosten) ook mee. Ik wilde mijn dochters graag laten zien dat wij het in Nederland goed hebben. En dat het leven van hun leeftijdgenoten daar er heel anders uitziet, met minder kansen. Ik vond het ook belangrijk om met mijn gezin concreet bij te dragen tijdens de reis. Dat we een actieve rol zouden hebben.”

Lees ook: Nieuwe ambassadeur van Plan: Sarina Wiegman

Misbruik en machismo

“Onze reis begon in Codó, in het noorden van Brazilië. Hier komen nauwelijks toeristen, dus we hadden behoorlijk wat bekijks. 52 procent van de bevolking leeft hier op of onder de armoedegrens! Plan strijdt tegen misbruik van en geweld tegen meisjes. Samen met een groep meiden uit het project School of Leadership for Girls bezochten we de plaatselijke politie voor een gesprek over misbruik, geweld en het doen van aangifte. De meisjes stelden kritische vragen en riepen de politie op meer te doen tegen geweld en het sterk aanwezige machismo.”

“Later op de dag sprak ik een 17-jarige tienermoeder. De vader van haar kind is buiten beeld, ze kon niet meer naar school en leeft in een isolement. Heel schrijnend en een erg emotioneel gesprek dat diepe indruk op me heeft gemaakt. Met steun van Plan probeert ze weer terug naar school te gaan.”

De dag van hun leven

“De volgende dag bezochten we het Leadership and Economic Empowerment Pathway­-project, waar meisjes trainingen krijgen om zichzelf verder te ontwikkelen. We hebben daar met het hele gezin voetbalclinics gegeven aan vijftig meiden. Ze hadden de dag van hun leven, en wij ook! En zo mooi om te zien dat het project werkt. De meiden waren echt sterker en mondiger geworden. Ze gaan langer naar school en er zijn minder tienerzwangerschappen; dat hangt allemaal met elkaar samen.”

Meisjes gaan langer naar school en er zijn minder tienerzwangerschappen

Groenten verbouwen

“Een heel mooi, concreet project was de gemeenschapstuin in Axixa. Plan heeft er een waterpomp geïnstalleerd en samen met de community een moestuin aangelegd. Die wordt beheerd door 21 families die er groenten en fruit verbouwen. Als er een hele goede oogst is, dan kunnen ze een deel verkopen op de markt en de opbrengst weer investeren. We hebben met elkaar gegeten en gesproken en we hebben er nu ook een paar nieuwe supporters voor de Oranjeleeuwinnen bij!”

Onvergetelijk

Deze reis heeft mijn verwachtingen overtroffen; ik heb nu zelf gevoeld en gezien wat voor impact het werk van Plan heeft. Zo bijzonder om een bijdrage te kunnen leveren en mensen perspectief te bieden op een betere toekomst! Wat ook indruk maakte was de vrolijkheid van mensen ondanks hun moeilijke omstandigheden. We hadden ontzettend veel plezier met elkaar. Mijn gezin en ik zullen de reis nooit meer vergeten.”

Ik heb nu zelf gevoeld en gezien wat voor impact het werk van Plan heeft

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.