Van werkloos naar duurzame ondernemer

Nadat hij was afgestudeerd aan de universiteit, lukte het de 26-jarige Saeed uit Ghana maar niet om een baan te vinden. Bij elke afwijzing werd hij moedelozer. Totdat zijn moeder hem vertelde over het Green Skills Project, een initiatief van Plan International.

“Ik hoorde voor het eerst over het Green Skills Project van mijn moeder, die lid is van een van de spaargroepen van onze community. Ze legde de voordelen van het aansluiten bij het project uit en ik wilde kijken of dit ook iets voor mij was. Ik was werkloos en het was dus moeilijk om geld bij elkaar te sparen om zelf een bedrijf te starten,” aldus Saeed.

Duurzame ondernemingen

Saeed en andere jongeren uit 60 verschillende community’s in Ghana leren tijdens het driejarige Green Skills Project vaardigheden die ze nodig hebben om een duurzame onderneming te starten. Het doel van het project is om groene banen te creëren voor 6000 jongeren in Ghana. Veel studenten vinden het namelijk belangrijk om milieuvriendelijk te werken, maar weten niet hoe ze dit moeten aanpakken. Groene banen dragen bij aan het behouden of herstellen van een duurzame omgeving. Zo is er meer werkgelegenheid voor jongeren en kunnen we tegelijkertijd klimaatverandering tegengaan!

Lees hier meer over hoe Plan jongeren helpt met werk

Naast het ontwikkelen van groene vingers leren de toekomstige boeren en groene ondernemers marketing- en salesvaardigheden. Ze krijgen ook training in het beheren van financiën, zoals bijvoorbeeld boekhouden. Verder worden er spaargroepen opgezet zodat de jongeren toegang hebben tot leningen om hun onderneming op te kunnen zetten.

Zelf groente verbouwen

Toen hij zes weken bij een spaargroep zat, kwam Saeed in aanmerking voor een lening. Het geld investeerde hij in het verbouwen van zijn eigen biologische groente. “Ik werd gelijk enthousiast om ermee te beginnen nadat ik de trainingen bij het Green Skills Project had gevolgd. De training bestond uit negen groene modules, waaronder een over biologische groenteteelt. Ik vond deze module erg interessant en besloot als test twee hectare biologische lotus (een wortelachtige groente) te verbouwen.”

Ik was gelijk enthousiast over het verbouwen van biologische groente!

De test bleek een succes en Saeed kon officieel verder investeren in zijn eigen onderneming. “Ik heb een mooie winst gemaakt met het oogsten en verkopen van de lotus!” vertelt hij trots.

Dromen voor de toekomst

Als het om de toekomst gaat, ziet Saeed deze rooskleurig in: “Ik wil graag investeren in werkgelegenheid voor andere jongeren door op grotere schaal lotus te telen en zo meer winst te maken. Dit project heeft me een baan opgeleverd en zowel mijn leven als dat van mijn familie verbeterd. Ik ben het hele projectteam dankbaar en zal me blijven inzetten voor goede resultaten!”

Op de hoogte blijven van ons werk en de resultaten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Samen bouwen we aan een betere toekomst.

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.