Van kwetsbaar meisje tot voorvechter van kinderrechten

Onderwijs is voor velen de enige hoop om de armoede in Azië te ontvluchten, maar het traject om een opleiding af te ronden is niet altijd eenvoudig. Ook voor Diane (19) was dat niet makkelijk. Ze is één van de vele jonge slachtoffers van seksuele uitbuiting in de Filipijnen. Haar situatie leek uitzichtloos, maar dankzij goede hulp en begeleiding kon zij studeren en groeide zij zelfs uit tot een strijder voor kinderrechten.

 

Down to Zero

Zware last voor de familie

Diane is de oudste dochter in een arm gezin uit Mandaue, in de provincie Cebu, in de Filippijnen. Haar moeder is huisvrouw en haar vader werkt als beveiliger. Hij verdient nauwelijks voldoende om zijn gezin te onderhouden. Sinds de dood van haar grootvader heeft het gezin ook schulden, omdat haar ouders verantwoordelijk zijn voor de kosten van de begrafenis. Het gezin woont in een deprimerend en dichtbevolkt gedeelte van Mandaue. Diane’s familie heeft alleen toegang tot water via een waterput die ze met de rest van de gemeenschap moeten delen. Ze kunnen zich geen kraanwater veroorloven.

Een goede leerling in slechte omstandigheden

Diane was op school een goede leerling en vol enthousiasme om door te leren. “Ik was altijd ontzettend gemotiveerd om mijn studie af te ronden omdat ik denk dat het mijn enige kans is op een betere toekomst en de enige manier om mijn familie en jongere broers en zussen te helpen. Na de middelbare school heb ik geprobeerd een beurs te krijgen om het collegegeld voor mijn vervolgopleiding te betalen, maar al mijn aanvragen werden afgewezen,” vertelt Diane.
“Lange tijd voelde ik me verloren en was ik boos. Ik was teleurgesteld en ontmoedigd door alle problemen in het leven,” vervolgt ze. Dat was het moment waarop Diane met oudere mannen begon te daten in ruil voor spullen. De gezinssituatie, armoede, teleurstellingen, de onbeschermde leefomgeving en haar jonge leeftijd maakte van Diane een makkelijk slachtoffer van seksuele uitbuiting.
Lees meer over seksuele uitbuiting in ons dossier

Sociaal werkers

In 2013 kwam Diane voor het eerst in aanraking met een sociaal werker in haar buurt. Een vriendin van haar deed mee met de activiteiten van de sociaal werkers en overtuigde Diane om ook mee te doen. De organisatie ontfermde zich over Diane. Ze kreeg vier maanden therapie en ook haar familie kreeg hulp en begeleiding. De organisatie regelde ook een aanbeveling voor een studiebeurs voor haar, zodat zij kon studeren aan een particuliere universiteit. Het ging steeds beter met Diane. In april 2016, werd zij naar voren geschoven om een opleiding te volgen tot Peer Educator voor kinderrechten.

Nu de rest nog

Sinds juli 2016 is Diane een enthousiaste kinderrechtenactivist en voert zij campagne om kinderen in haar buurt bewust te maken van de risico’s van seksuele uitbuiting. Kinderen die slachtoffer zijn van uitbuiting, hebben bescherming en hulp nodig. Samen met Down to Zero partnerorganisaties zorgen wij voor opvang, zorg en scholing. Diane kreeg hulp. Nu de rest nog.
Lees meer over Down to Zero

Samen strijden we tegen seksuele uitbuiting

Help je mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.