Uganda – van schoolverlater naar kleuterjuf

Pauline (19) uit Uganda was vijftien jaar oud toen ze moest stoppen met school. Haar alleenstaande moeder kon het niet langer betalen. “Ik verveelde mij ontzettend thuis”, vertelt Pauline. “Ik had niks te doen en geen geld. Mijn moeder zei dat ik maar beter op zoek kon gaan naar een man. Hij zou dan wel de dingen kopen die ik nodig had, zoals maandverband.” Een jaar nadat Pauline gestopt was met school was ze getrouwd.

De familie van Paulines aanstaande man betaalde haar veertig dollar. Het stel trouwde en een jaar later hadden ze een kind, Julius. Pauline voelde zich gefrustreerd en alleen. Ze zat hele dagen thuis, omdat haar man bepaalde wanneer ze naar buiten mocht en wanneer niet. “Mijn moeder heeft altijd zoveel moeite gedaan om mij naar school te laten gaan tot mijn vijftiende en nu zit ik hier op de bank, niks te doen met alles wat ik heb geleerd.”

“Ik voelde mij zo fantastisch!”

Gelukkig is het leven van Pauline het afgelopen jaar enorm veranderd. Ze is lid geworden van een Plan jongerenclub in het dorp. Deze club is opgezet voor meisjes én jongens die hun school niet af hebben kunnen maken. Ze krijgen hier trainingen waarmee ze veel voorkomende problemen bij meisjes binnen de gemeenschap, zoals seksuele intimidatie, herkennen en oplossen.

Lange tijd was Pauline voorzitter van de jongerenclub. “Ik voelde mij zo fantastisch! Het gaf me het zelfvertrouwen om mijn ooms te vertellen dat ik graag terug wilde naar school en om mijn man uit te leggen dat ik het huis uit moest om belangrijke dingen te doen en andere mensen te helpen.”

Uganda

Juf Pauline

Momenteel staat Pauline in de startblokken om beginnen met haar opleiding tot kleuterjuf, betaald door haar ooms. Paulines ambitie is om genoeg geld te verdienen, zodat ze Julius en ook de kinderen van haar zus naar school kan laten gaan . “Ik voel me vrij,” zegt ze. “Ik hoop dat ik mijn droom om juf te worden uitkomt.”

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.