“Toegang tot internet voor meisjes heeft prioriteit”

Door het coronavirus kunnen veel programma’s van Plan International niet doorgaan zoals we gewend zijn. Dus moeten we nieuwe manieren bedenken om meisjes en jonge vrouwen te kunnen blijven steunen. In Ecuador zet een meisjesgroep van Plan zich in om jonge vrouwen toegang te geven tot informatie via het internet.

De meisjesgroep heeft al meer dan 20 online sessies kunnen geven aan bijna 200 vrouwen. Tijdens de sessies ontwikkelen de vrouwen digitale vaardigheden en leren ze hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen geweld. Juist nu, tijdens de coronacrisis, is dat van groot belang. Via het online platform kunnen de deelnemers met elkaar communiceren.

Een meisjes volgt via haar telefoon een online cursus.

Toegang tot internet

Dit is een hele prestatie in een land waar 70 procent van de studenten beperkt toegang heeft tot online onderwijs en waar maar 16 procent van de huishoudens toegang heeft tot internet.

“Toegang tot internet voor meisjes en jonge vrouwen heeft bij ons prioriteit,” legt Anahí Almeida uit, genderadviseur bij Plan International in Ecuador. “Zo hebben meisjes toegang tot informatie en kunnen ze communiceren met elkaar en met maatschappelijke organisaties. Dit is belangrijk omdat ze zo niet geïsoleerd raken, hun studie kunnen voortzetten en hulp kunnen zoeken als ze geweld meemaken.”

Lees ook: Kinderen in Uganda enthousiast over thuisonderwijspakketten

Meisjes worden mondiger

De trainingssessies werden gehouden terwijl Ecuador in lockdown zat, waardoor meisjes en jonge vrouwen geen fysiek onderwijs konden volgen. Het doel was om hen mondiger te maken zodat ze beter voor zichzelf op durven te komen bij discriminatie en geweld.

“We hebben geleerd hoe we voor onszelf op kunnen komen en hoe we een boodschap kunnen uitdragen die iedereen aanspreekt”, vertelt Nataly (19) die communicatiecoördinator is bij de meisjesgroep.

We hebben geleerd hoe we voor onszelf op kunnen komen

Grote uitdagingen

Ecuador kent net als andere Latijns-Amerikaanse landen twee grote uitdagingen in de strijd voor vrouwenrechten: het uitroeien van gendergerelateerd geweld is er een, en de deelname van vrouwen bij besluitvormingen is een tweede uitdaging. Plan International helpt meisjes en jonge vrouwen in Ecuador hierbij. Hen stimuleren om onderwijs te (blijven) volgen is hierbij heel belangrijk.

Een ander meisje achter haar tablet.

Gelijkheid

Verloskundestudent en dansfanaat Angie doet al drie jaar actief mee aan projecten van Plan International. Ze hoopt dat het gevecht om gelijkheid te bereiken niet stopt tijdens deze crisis.

“De manier waarop we onze boodschap brengen is belangrijk. De workshops van de meisjesgroep hebben me daarmee geholpen. Ik heb geleerd om ongelijkheden te herkennen en mijzelf uit te drukken op een manier waarbij ik mensen kan bereiken.”

Ik heb geleerd om ongelijkheden te herkennen

Uitdagingen omzetten in kansen

Deze crisis laat zien hoe we uitdagingen kunnen omzetten in kansen door optimaal gebruik te maken van digitale onderwijsmogelijkheden. Zo kunnen meisjes en vrouwen het verschil maken in hun community’s. “Ik zie het als mijn rol om mijn vrienden te leren over hun rechten en te herkennen wanneer hun rechten zijn geschonden door geweld”, concludeert Angie.

Meer van dit soort verhalen in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Wat doet Plan?

Plan International zet zich in voor gelijke rechten en kansen voor meisjes en jonge vrouwen, ook tijdens de coronacrisis. Zij zijn het meest kwetsbaar tijdens crises. Zo neemt het aantal kindhuwelijken en tienerzwangerschappen toe, net als gendergerelateerd geweld. Ook lopen meisjes het grootste risico om niet terug te keren naar school.

We geven voorlichting aan kinderen en hun families in de community’s over het voorkomen van besmetting met het coronavirus. Ook geven we voorlichting via radio en social media over de risico’s die meisjes en jonge vrouwen lopen. We zetten hulplijnen op en trainen jongeren, maar ook ouders, om hun omgeving bewust te maken van de risico’s. We informeren ze over waar ze terechtkunnen voor hulp en bieden financiële hulp.

Samen strijden we voor gelijke rechten en kansen

Doe jij mee?

Doneer nu eenmalig € 5!
 
 
 
 
 

Op zoek naar een cadeau met betekenis?

Met een cadeau uit onze webshop draag je bij aan een betere toekomst voor een kind!

Kerstkaarten Plan International
Shop jouw cadeau

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.