Ruon volgt weer onderwijs in het Nguennyiel-vluchtelingkamp

Ruon (11) is gevlucht voor de bloedige burgeroorlog in Zuid-Sudan. Samen met zijn zus en twee broers woont hij nu in het Nguennyiel-vluchtelingenkamp in Ethiopië. Hier zorgt Plan International, met financiering van de Europese Unie, voor bescherming en een veilige leeromgeving voor kinderen.

Door de burgeroorlog, die al meer dan tien jaar gaande is in Zuid-Sudan, zijn meer dan 4,5 miljoen mensen op de vlucht. Velen zoeken hun toevlucht in buurlanden. Buurland Ethiopië heeft in 2021 rond de 377.800 vluchtelingen geregistreerd, waarvan meer dan de helft uit vrouwen en kinderen bestaat (UNCHR). Kinderen kunnen niet meer naar school, hebben trauma’s opgelopen en zijn extra kwetsbaar voor geweld. Plan International zorgt voor ondersteuning in het Nguennyiel-vluchtelingenkamp in Ethiopië. Het programma wordt gesteund door de afdeling Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp (ECHO) van de Europese Unie.

Lees hier meer over ons ECHO-programma in Zuid-Sudan
Ruon (11)

Veilige omgeving

Het ECHO-programma van Plan International in Ethiopië is erop gericht om kwetsbare en ontheemde kinderen zoals Ruon een veilige leer- en leefomgeving te geven. Dit doen we onder meer door scholen te bouwen, leraren te werven en te trainen, bibliotheken aan te vullen en sanitaire voorzieningen te (her)bouwen die ook toegankelijk zijn voor gehandicapten. Meisjes krijgen extra steun en benodigdheden zoals maandverband. Daarnaast organiseert Plan International activiteiten gericht op kindbescherming. Zo bieden we psychosociale steun aan kinderen met trauma’s en zorgen we voor veilige speelplekken voor kinderen: de zogenaamde Child Friendly Spaces. Ook helpen we kinderen om herenigd te worden met hun familie en regelen we pleegzorg voor kinderen die alleen zijn.

Ruon kan weer naar school

Vrijwilligers uit de gemeenschap en maatschappelijke organisaties spelen een belangrijke rol in de programma’s. De vrijwilligers die meehelpen komen zelf uit de vluchtelingengemeenschap. Zo werd Ruon (11) door een lokale maatschappelijke organisatie doorverwezen naar Plan International. Na een gesprek met zijn oudere zus kon hij worden ingeschreven voor een van onze scholen in het Nguenyyiel-kamp. Via het ECHO-programma kreeg Ruon een pen, schooltas, lesboeken en een boekje met oefeningen. Door een ziekte op jonge leeftijd mist hij zijn rechterarm. Ruon’s leraren hebben hem geleerd om met zijn linkerhand te schrijven en ze zorgen ervoor dat zijn klasgenoten hem gelijkwaardig behandelen.

“Ik kan al veel beter schrijven met mijn linkerhand”, vertelt Ruon. “Mijn leraren lieten me zien dat het mogelijk is voor mij om iets te bereiken. Ze steunen me door me eraan te herinneren dat ik goed kan zijn op school, en ze vertellen verhalen over mensen met een handicap die succesvol zijn geworden. Dit heeft me erg gemotiveerd.”

Ruon
Ruon op school

ECHO

De afdeling Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp (ECHO) van de Europese Unie is er op gericht noodhulp te bieden aan mensen die slachtoffer zijn van (natuur)rampen en conflicten binnen en buiten de Europese Unie. Zij doen dat als donor, door gecertificeerde organisaties financieel te steunen. Plan International is een partnerorganisatie van ECHO en ontvangt financiële steun voor noodhulp projecten. Op dit moment hebben wij projecten lopen in Ethiopië, de Dominicaanse Republiek, Peru en Zuid-Sudan.

Kinderen als Ruon zijn extra kwetsbaar

Zij hebben bescherming en noodhulp nodig

Doneer nu!
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.