Jackeline laat kinderen weer lachen in Zuid-Sudan

Jackeline (21) werkt in Zuid-Sudan als animatiemedewerker in een Child Friendly Space van Plan International. Dit project is opgezet met steun van de Europese Unie om kinderen een veilige plek te bieden in een gebied dat wordt geteisterd door conflicten. Jackeline werd door haar gemeenschap uitgekozen om kinderen die worden opgevangen een leuke tijd te bezorgen. Een rol die haar op het lijf is geschreven!

Zuid-Sudan heeft sinds de afscheiding van Sudan in 2011 te maken met een bloederige burgeroorlog. Het conflict breidde in 2016 uit naar de regio Yei, waar Jackeline woont. Door het geweld is de toegang tot onderwijs voor kinderen en in het bijzonder meisjes beperkt. Vele kinderen zijn op de een of andere manier slachtoffer geworden van de verschrikkelijke situatie.

Kinderen spelen buiten in Zuid-Sudan

Kinderen opvangen

Om kinderen te helpen die door het conflict zijn getroffen is Plan International samen met Terre des Hommes het project Child Protection and Emergency Education Action gestart. De Europese Unie steunt dit initiatief met de afdeling Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp (ECHO). Deze afdeling ondersteunt noodhulpprojecten door gecertificeerde organisaties met financiële hulp.

Het project van Plan International in Yei richt zich ook op het herstellen en opnieuw bouwen van scholen en het trainen van leraren. We werken aan de promotie van onderwijs onder de bevolking om vooral meisjes aan te sporen om naar school te gaan. Tijdens de coronapandemie hebben we gemeenschappen geïnformeerd over de verspreiding van het virus en wat er gedaan kan worden om verspreiding te voorkomen. Toen de scholen waren gesloten vanwege de pandemie hebben we verschillende acties ondernomen om het makkelijker te maken voor kinderen om thuis te leren. Er zijn radio’s uitgedeeld en radioprogramma’s met lessen uitgezonden. Zo konden kinderen in de buitenlucht in kleine groepjes toch nog lessen volgen.

Voor het project zijn drie kindvriendelijke centra (Child Friendly Spaces) opgezet waar kinderen veilig kunnen spelen onder de hoede van getrainde animatiemedewerkers uit de gemeenschap. Deze medewerkers, waaronder Jackeline, zijn door hun eigen buurt verkozen en krijgen een vergoeding van Plan International. De ruimtes zijn opgezet in de plaatsen Merikule, Nyongwe en Atende in de Yei regio.

Lees hier meer over ons partnerschap met ECHO in Zuid-Sudan
Jackeline in Zuid-Sudan
Jackeline is animatiemedewerker in een Child Friendly Space in Atende.

Kans op persoonlijk herstel

In juni 2019 opende een Child Friendly Space in de buurt waar Jackeline woont. Bij een buurtbijeenkomst, georganiseerd om de gemeenschap bij het project te betrekken, was iedereen er snel over uit dat Jackeline zou worden benoemd tot animatiemedewerker in het kindercentrum. Gezien haar liefde voor kinderen, als jonge moeder, is deze rol haar op het lijf geschreven.

Voor Jackeline was dit niet zomaar een nieuwe baan. Het was een kans op persoonlijk herstel, na een moeilijke jeugd waarin ze moest stoppen met school. Haar ouders konden het schoolgeld niet meer betalen. Inmiddels is Jackeline getrouwd, maar haar man is een tijd geleden vertrokken om een baan te zoeken in de stad. Ze is in haar woonplaats Atende achtergebleven om voor hun kind te zorgen.

Training en ervaringen van vrijwilligers

Jackeline heeft samen met andere animatiemedewerkers training gekregen over kinderbescherming en de psychosociale ontwikkeling van kinderen. “Ik heb een hoop geleerd wat ik kan toepassen in mijn werk”, vertelt Jackeline.

animatiemedewerker Rose
Animatiemedewerker Rose werkt in Merikule.

Rose is een collega van Jackeline en werkt als animatiemedewerker in het kindercentrum in Merikule. Ze is moeder en verzorgt thuis haar vijf zusjes en broertjes. Net zoals Jackeline is Rose vroegtijdig gestopt met school, waardoor ze haar droom om arts te worden niet waar kon maken. Ze is gemotiveerd om te werken zodat haar broertjes en zusjes wel naar school kunnen.

“Ik heb tijdens een training geleerd om met materiaal uit de omgeving speeltjes te maken voor de kinderen. We hebben veel ongebruikte spullen in onze buurt die ik kan gebruiken om meer speelgoed te maken”, vertelt Rose met een lach.

Wil je meer lezen over projecten van Plan? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Baraka is animatiemedewerker
Baraka is animatiemedewerker in Nyongwe.

Ook Baraka Tito (23) werkt als animatiemedewerker in een van de centra. In 2018 maakte hij de middelbare school af in een vluchtelingenkamp in Uganda. Zijn familie woont daar nog en Baraka hoopt dat hij ze financieel kan ondersteunen met het werk dat hij nu doet. Het bevalt hem goed: “Ik hou van deze plek. Ik ben elke maandag de eerste die zich meldt.”

Het Child Protection and Emergency Education Action-programma helpt dus niet alleen de kinderen, maar ook de medewerkers. Zij krijgen een nieuwe kans, een kans die ze vroeger niet hebben gehad.

Samen werken we aan een betere toekomst voor kinderen in oorlogsgebieden

Doe jij mee?

Ja, ik doe mee!

 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.