ECHO Zuid-Sudan: noodhulp voor kinderen

De afdeling Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp (ECHO) van de Europese Unie is erop gericht om noodhulp te bieden aan mensen die slachtoffer zijn van (natuur)rampen en conflicten binnen en buiten de Europese Unie. De EU doet dat als donor, door gecertificeerde organisaties financieel te steunen. Plan International is een partnerorganisatie van ECHO en ontvangt financiële steun voor noodhulpprojecten in Ethiopië en Zuid-Sudan.

Zuid-Sudan

Zuid-Sudan heeft al jaren te maken met een burgeroorlog en voedseltekorten. Als gevolg hiervan zijn veel kinderen in Yei, een district  in het zuiden van Zuid-Sudan, gescheiden van hun ouders of verzorgers. Dit komt bijvoorbeeld doordat kinderen vanwege veiligheidsredenen naar de stad worden gestuurd, terwijl de ouders thuis achterblijven om hun huis, bezittingen en land te beschermen. Weeskinderen en kinderen die gescheiden raken van hun ouders kunnen vaak niet naar school omdat ze de kosten niet kunnen betalen. Daarnaast zijn ze kwetsbaarder voor geweld.

Veel kinderen hebben daarnaast een trauma als gevolg van de humanitaire crisis, waar ze dringend psychische hulp voor nodig hebben. Zonder ouders of verzorgers lopen meisjes veel risico op seksueel geweld of om te jong te trouwen. In dit soort crisissituaties worden meisjes vaker uitgehuwelijkt, vanwege de moeilijke omstandigheden en het gevoel dat er geen ander alternatief is om uit de extreme armoede te ontsnappen. Ouders krijgen weer wat financiële verlichting door de bruidsschat die ze ontvangen. Bovendien hebben ze een kind minder om voor te zorgen, omdat hun uitgehuwelijkte dochter bij haar nieuwe familie gaat wonen.

Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp (ECHO) Zuid-Sudan

Child Friendly Spaces

Plan International voert samen met Tear Fund Nederland een noodhulpproject uit in Yei voor kwetsbare kinderen en jongeren, waarbij de focus ligt op het beschermen van meisjes. We zetten een systeem op van maatschappelijk werkers die kwetsbare kinderen ondersteunen en daarnaast hebben we elf kindvriendelijke opvangplekken (child friendly spaces) om kinderen te helpen hun trauma’s te verwerken, waar getrainde vrijwilligers uit de gemeenschap bij helpen. Ook kunnen kinderen hier veilig spelen met leeftijdsgenootjes.

Menstruele gezondheid, water, sanitatie en hygiëne

Om meisjes te begeleiden die kwetsbaar zijn, hebben we ook veilige plekken specifiek voor adolescente meisjes opgericht, waar onderwerpen als menstruatie, seksuele en reproductieve gezondheid en rechten en kindhuwelijken worden besproken. Meisjes leren om zelf herbruikbaar maandverband te maken van materialen die lokaal beschikbaar zijn. Onze partner Tearfund ondersteunt scholen en gemeenschappen in de omgeving met drinkwatervoorzieningen, die ze zelf kunnen beheren en onderhouden.

Onderwijs

We dragen bij aan het verbeteren van het onderwijs, door de huidige scholen en klaslokalen te vernieuwen, leerkrachten te trainen en hen te voorzien van lesmateriaal. Onderdeel van de trainingen is het herkennen van kwetsbare of misbruikte kinderen. Zo wordt de school onderdeel van een beter systeem voor kinderbescherming.

Humanitaire hulp

In acute crisissituaties, zoals het uitbreken van gevechten tussen gewapende groepen, verlenen Plan International en Tear Fund acute hulp aan ontheemde kinderen en families. Dat doen we door mensen te voorzien van noodzakelijke goederen, zoals kleding, hygiëneartikelen, keukenspullen, emmers en matrassen.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.