Ruchi stopte haar eigen kindhuwelijk én dat van haar zus

Toen de Indiase Ruchi (17) van haar ouders hoorde dat ze moest trouwen, kwam ze op voor haar rechten. Ze wist dat het illegaal is om meisjes voor hun achttiende uit te huwelijken en met die kennis voorkwam ze haar eigen kindhuwelijk én dat van haar zus. Door deze dappere actie werd Ruchi een rolmodel voor meisjes uit haar community.

Ruchi woont in Lucknow, de hoofdstad van de Indiase staat Uttar Pradesh. Hier trouwt tien procent van de meisjes voor haar achttiende verjaardag. Ook Ruchi en haar zus Ruby (18) zouden uitgehuwelijkt worden. Hun vader had de huwelijken zelfs al geregeld zonder dat de meiden daar iets van wisten.

Ruchi and her sister Ruby from Utter Pradesh, India

Nog niet klaar voor een huwelijk

Toen Ruchi erachter kwam dat ze moest trouwen, stapte ze direct naar haar vader. Ze vertelde hem dat ze nog helemaal niet klaar was voor een huwelijk en dat ze haar school wilde afmaken. Maar Ruchi’s vader luisterde niet. Hij wilde zijn dochters zo snel mogelijk laten trouwen en het liefst tegelijkertijd, omdat dat goedkoper was.

Lees ook: Samrawit voorkwam haar eigen kindhuwelijk

Hulp zoeken

Vastbesloten om haar huwelijk te stoppen, zocht Ruchi hulp bij een medewerker van Plan International. Zij bezocht de ouders van Ruchi om de situatie te bespreken en uit te leggen dat een kindhuwelijk veel negatieve gevolgen heeft. Maar ook dat weerhield Ruchi’s vader er niet van zijn dochter uit te huwelijken.

Meisje kindhuwelijk india

Gevangenisstraf en boete

Maar Ruchi gaf niet op. Dankzij Plan International wist ze dat het illegaal is om als 17-jarig meisje te trouwen in India. Daarom kwam ze op voor haar rechten en waarschuwde haar ouders: als ze haar uithuwelijkten, zou ze aangifte doen bij de politie. Als je een minderjarige laat trouwen, riskeer je niet alleen een gevangenisstraf, maar moet je ook een hoge boete betalen. “Ik vertelde mijn ouders hoeveel geld het hen zou kosten. Dat ze dat bedrag nooit bij elkaar konden krijgen, was mijn redding”, vertelt Ruchi.

Wil je weten hoe Plan meisjes als Ruchi helpt? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Voorvechter van meisjesrechten

Ruchi’s vader stemde eindelijk in: zijn dochters hoefden niet te trouwen en mochten hun school afmaken. Zo voorkwam Ruchi niet alleen haar eigen uithuwelijking, maar ook die van haar zus Ruby. Sindsdien is ze een voorvechter van meisjesrechten en strijdt ze in haar community tegen kindhuwelijken. “Het zijn de meisjes die de dupe zijn van een kindhuwelijk. Wij moeten leven met de consequenties, niemand anders. Daarom sta ik op voor onze rechten.”

Girls from Utter Pradesh, India

Strijden voor gelijkheid

Meisjes die op jonge leeftijd moeten trouwen krijgen vaak te maken met geweld en seksueel misbruik. Hoewel kindhuwelijken in India officieel verboden zijn, blijft het percentage meisjes dat voor haar achttiende verjaardag moet trouwen hoog. Plan International zet zich in om dit percentage terug te dringen. In de projecten van Plan worden jongeren aangemoedigd om voor zichzelf op te komen. Ze leren hoe ze geweld tegen meisjes kunnen voorkomen en hoe ze kunnen strijden voor gelijkheid en het recht op onderwijs. Zo krijgen ze net als Ruchi het zelfvertrouwen om op te komen voor hun rechten.

Samen helpen we meisjes als Ruchi in de strijd tegen kindhuwelijken

Help je mee?

Doneer eenmalig € 5

 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.