Pauline werd seksueel misbruikt om naar school te kunnen

Pauline (18) uit Kenia kan zich niet herinneren dat ze ooit meer dan één maaltijd per dag kreeg. Haar familie was arm, te arm om haar naar school te laten gaan. Pauline was zo wanhopig om haar school af te maken dat dat ze zich liet misbruiken door een oudere leerling in ruil voor geld. Het duurde niet lang voor ze zwanger was.

Als oudste van zes kinderen was Pauline de eerste die naar school kon. Ze was de eerste in haar familie die leerde lezen en schrijven. Haar ouders zijn analfabeet en hebben beiden twee jaar onderwijs gevolgd, maar Pauline was vastberaden om door te leren. Ze hield van leren en ze haalde goede cijfers.

Geen geld voor school

Basisscholen in Kenia zijn gratis, maar families moeten zelf voor het schooluniform, de boeken en examens betalen. Voor veel families is dat te duur. Pauline’s familie had geld voor maar één maaltijd per dag, dus dure schoolspullen waren een luxe die ze zich niet konden permitteren. Toen Pauline dertien was, was het geld op en moest ze stoppen met school.

Pauline (18) en haar zoontje Jonathan

Seks in ruil voor geld

Toen een oudere leerling hoorde dat Pauline’s familie geen geld meer had voor onderwijs, bood hij haar geld aan om alsnog naar school te kunnen gaan. Maar in ruil daarvoor wilde hij dat Pauline met hem naar bed ging. In haar wanhoop besloot Pauline zijn aanbod te accepteren. Ze had nooit seksuele voorlichting gehad en wist niet dat ze van seks zwanger kon raken. Ze snapte dus ook niet waarom haar lijf ineens begon te veranderen.

Wil je meer weten over wat Plan International doet om meisjes als Pauline te helpen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Zestien en moeder van twee

Negen maanden later werd haar dochtertje Mary geboren. “Ik hield van mijn dochter vanaf het moment dat ik haar in mijn armen hield, maar ik was zo ongelukkig toen ik moeder werd”, vertelt Pauline, “Ik wilde gewoon tiener zijn en naar school gaan”. Niet veel later werd ze zwanger van dezelfde man, die haar nog steeds misbruikte in ruil voor geld dat ze zo hard nodig had. Met zestien jaar was Pauline een ongelukkige moeder van twee kinderen. Haar enige bron van inkomsten om voor twee baby’s te zorgen was de man die haar misbruikte.

Lees ook: Vijf manieren waarop meiden strijden tegen seksueel geweld in Egypte

familie in Kenia
Pauline met haar kinderen en ouders

Terug naar school

Pauline’s leraar miste haar beste student in de les en nam contact op met Plan International’s regionale kantoor. Medewerkers van Plan gingen eens langs om te kijken wat er aan de hand was, en troffen de jonge Pauline thuis aan met haar twee kleine kinderen. Een maand later zat Pauline weer in de schoolbanken. Haar dochter Mary en zoontje Jonathan zijn nu doordeweeks bij hun oma terwijl Pauline in de ochtend naar school gaat en ’s middags als huishoudster voor een rijke familie werkt. Met het geld dat ze daar verdient kan ze zichzelf en haar kinderen onderhouden. “Ik mis mijn kinderen en zij missen mij, maar ik ben zo blij om weer verder te leren en aan onze toekomst te werken. Ik wil verpleegster worden, zodat ik voor mijn kinderen kan zorgen en ze trots op hun moeder kunnen zijn. Er is niets meer dat me kan tegenhouden!”

meisjes op school in Kenia

Een op de vier meisjes zwanger

Helaas zijn er veel meisjes in Kenia die een vergelijkbaar levensverhaal hebben. Ze moeten stoppen met school en zijn daarom kwetsbaar voor uitbuiting en kindhuwelijken. Bijna een op de vier Keniaanse meiden tussen de vijftien en negentien jaar is zwanger of al moeder. Plan International zorgt ervoor dat deze meisjes weer terug de schoolbanken in kunnen. Hun schoolkosten worden betaald en medewerkers van Plan gaan regelmatig langs om te kijken hoe het met de meisjes gaat. Daarnaast worden er support groups georganiseerd voor jonge moeders en traint Plan verloskundigen zodat de gevaren van tienerzwangerschappen worden geminimaliseerd. Plan zorgt er ook voor dat er seksuele voorlichting op scholen wordt gegeven, zodat jongens en meiden goed geïnformeerd zijn en zwangerschappen worden voorkomen. Door nauw samen te werken met de meiden en hun families zorgt Plan ervoor dat ze hun dromen toch nog kunnen verwezenlijken.

Samen zorgen we dat kinderen geen kinderen meer krijgen.

Strijd jij mee voor een betere toekomst voor meisjes als Pauline?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Op zoek naar een cadeau met betekenis?

Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Kerstkaarten Plan International
Shop jouw cadeau

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.