Olivia is zelfs op haar werk niet veilig

Olivia (17) leeft in Kampala, de hoofdstad van Uganda. Niet alleen op straat wordt ze lastiggevallen door mannen, ook op haar werk is ze niet veilig. “Ik moet ertegen kunnen, anders verdien ik geen geld.”

Olivia woont bij haar tante en werkt bij een kleine gemeenschapsbank. “Ik gebruik meestal de motortaxi om naar mijn werk te gaan, een rit van ongeveer twee kilometer. De chauffeurs vallen me lastig en dwingen me om mijn armen om hun middel te slaan. Als ik weiger schelden ze me uit.”

Veiligheid meisjes Uganda

Een weg vol gevaren

Lopend naar werk is ook niet prettig in de onoverzichtelijke miljoenenstad. “Ik moet langs slecht verlichte plekken en tussen verlaten of onafgebouwde gebouwen door. Soms word ik achterna gezeten door dieven. Dan schreeuw ik om hulp, maar niemand helpt. Mensen gaan ervanuit dat ik deze mannen geld schuldig ben of dat ik zelf een dief op de vlucht ben.” Ze is altijd laat klaar met werken. “Op weg naar huis kom ik prostituees tegen. Dan krijg ik verwensingen naar mijn hoofd, omdat ze denken dat ik hun klanten probeer in te pikken.”

Veiligheid meisjes Uganda

Seksuele toespelingen

Ook op haar werk is ze niet veilig. “De meeste klanten van de bank zijn getrouwde mannen. Ze maken seksuele toespelingen en dreigen dat ze niet meer komen als ik niet op hun avances in ga.” Van haar meerderen hoeft ze geen bescherming te verwachten. “Zij zeggen dat ik leuk mee moet doen, omdat ze geen klanten willen verliezen. Ik word er heel ongemakkelijk van, maar ik moet volhouden en het slikken. Anders heb ik geen baan.”

De meeste klanten van de bank zijn getrouwde mannen.

Safer City programma

Olivia is lid van een veiligheidsgroep voor meisjes van Plan, een onderdeel van het programma Safer Cities for Girls. Ze zit vol ideeën hoe haar stad veiliger gemaakt kan worden. “De motortaxichauffeurs moeten een training krijgen in het respectvol omgaan met vrouwen. De politie moet drugsdealers arresteren en de gemeente moet eigenaren dwingen om gebouwen af te maken of bouwvallen af te breken. Dit zou de veiligheid van meisjes een stuk verbeteren.”

Samen strijden we voor de rechten van meisjes.

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.