Olicia krijgt seksuele voorlichting via de radio

Net zoals miljoenen andere kinderen kan Olicia (16) niet meer naar school. In haar thuisland Mozambique is de noodtoestand uitgeroepen vanwege het coronavirus. Openbare plekken, waaronder scholen, zijn gesloten. Nu blijft ze thuis om zichzelf en haar familie te beschermen tegen het virus.

Olicia is sinds 2018 lid van de Champions of Change-groep van Plan International. De groep is opgericht om meisjes bewust te maken van hun seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. “Toen de regering de scholen sloot, voelde ik me verdrietig omdat ik niet meer om kon gaan met mijn vrienden uit de Champions for Change-groep”, vertelt ze.

Olicia zit op een plastic stoel met haar huiswerk.

Champions of Change

Olicia heeft al veel opgestoken van het Plan-programma. “Net voordat we thuis moesten blijven, waren we een cursus gestart over assertief zijn. Ik keek hier erg naar uit omdat ik me er krachtiger door voelde. Ook durfde ik daardoor open te praten over zaken zoals seksuele gezondheid. Maar door het coronavirus moesten we met alles stoppen.”

Ik durfde open te praten over zaken zoals seksuele gezondheid

Seksuele voorlichting

Veel meisjes in Mozambique krijgen geen goede seksuele voorlichting. Veel Mozambikanen geloven namelijk dat informatie over dit onderwerp alleen aan volwassenen moet worden gegeven. Onderwerpen die te maken hebben met seks en voortplanting worden vaak niet besproken, waardoor meisjes opgroeien zonder hun rechten te kennen.

Lees hier meer over de gevaren van tienerzwangerschappen

Het gevolg is dat het land een van de hoogste aantallen tienerzwangerschappen heeft in Afrika. 42 procent van de meisjes krijgt een kind voor hun 18e verjaardag volgens data van UNICEF.

Taboe

Olicia herkent dit probleem. “Ik woon samen met mijn nicht en mijn tante en ben de jongste thuis. Voordat ik mij aansloot bij de Champions of Change-groep werd thuis alles rondom seks nog steeds als een taboe gezien. Maar door de groep leerde ik hoe belangrijk deze onderwerpen zijn en durfde ik het ook thuis te bespreken.”

Olicia schrijft in haar schrift.

“Deze gesprekken moeten door blijven gaan”

Haar familie begon het belang in te zien van de onderwerpen die werden besproken bij Champions of Change. “Mijn familie zag de groei die ik doormaakte en ze begonnen me zelfs aan te moedigen om naar de groepsvergaderingen te blijven gaan”, legt Olicia uit.

“Nu vanwege het coronavirus veel meisjes thuiszitten, zou het handig zijn als deze gesprekken door kunnen blijven gaan. Ondanks het virus is het nog steeds belangrijk dat we onze rechten kennen en assertief leren zijn.”

Ondanks het virus is het nog steeds belangrijk dat we onze rechten kennen en assertief leren zijn

Wat doet Plan?

Plan International begrijpt hoe belangrijk de Champions of Change-groepen zijn voor meisjes zoals Olicia en wil graag dat deze gesprekken voortgezet worden, ook tijdens de pandemie. Daarom hebben we bedacht om via speciale radio-uitzendingen seksuele voorlichting in Olicia’s community te geven.

Op de hoogte blijven van het werk van Plan? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

De radio is een goed middel omdat je zo snel een grote groep jongeren kunt bereiken. We verwachten dat deze radioberichten ongeveer 25 procent van de jeugd in de community zal bereiken. Dit zijn meer dan 26.000 jongeren. We hopen dat op deze manier jongeren nog steeds de kennis krijgen die ze nodig hebben over seks en voortplanting. Zo kunnen ze weloverwogen beslissingen kunnen maken en assertief zijn in het uitoefenen van hun rechten.

Enthousiast

Olicia is enthousiast over het initiatief: “Nu Plan International berichten stuurt via de radio, ben ik me ook tijdens de pandemie bewust van mijn rechten. Voordat de berichten werden uitgezonden, wist ik bijvoorbeeld niet of ik nog naar het gezondheidscentrum kon gaan. Ik dacht dat ze alleen mensen met symptomen van het virus nog zouden ontvangen. Nu weet ik dat ik ook nog gewoon welkom ben!”

Samen zorgen we ervoor dat meisjes kunnen opkomen voor hun rechten

Help jij mee?

Doneer nu eenmalig € 5!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.