Meer geweld tegen meisjes in Kenia door coronavirus

De levens van de Kenianen in de sloppenwijken van Nairobi zijn door het coronavirus op zijn kop gezet. Scholen worden gesloten waardoor kinderen thuiszitten en producten zoals zeep en maandverband zijn moeilijk te verkrijgen. Vooral meisjes en vrouwen worden hard geraakt door de gevolgen van het virus.

Nadat het coronavirus Kenia had bereikt, had de regering van het land een avondklok ingevoerd van zonsondergang tot zonsopgang. Ook werden mensen opgeroepen afstand te houden van elkaar. Een onmogelijke taak in de overbevolkte sloppenwijken, waar ongeveer 250.000 mensen samengepropt wonen op 2,5 vierkante kilometer. De hygiëne is slecht en de meeste toiletten worden gedeeld door meer dan vijftig families. Daarnaast heeft de overheid van Kenia al tweemaal de scholen gesloten. De scholen werden voor het eerst gesloten in maart 2020 en mochten in januari 2020 weer open. Het aantal besmettingen steeg snel in de maanden daarna, waardoor de overheid van Kenia in maart 2021 opnieuw de scholen sloot.

Online lessen

Georgina (20) woont in een van deze sloppenwijken en zit in het tweede jaar van de universiteit. Ze deelde haar ervaringen met Plan International nadat de scholen sloten in 2020. “De pandemie heeft grote invloed op mijn leven”, legt ze uit. “Ik kan niet meer naar school omdat alle scholen zijn gesloten om verspreiding van het virus te voorkomen. Ook mis ik mijn vrienden erg. Ik heb nu alleen contact met hen via de telefoon.”

Georgina poseert met een drankje in haar hand.

Georgina’s school biedt online lessen aan tijdens de lockdown om het onderwijs zo veel mogelijk door te laten gaan. “Dit lijkt een goed idee, maar in de praktijk lopen we tegen veel problemen aan”, vertelt Georgina. “Ik heb veel data nodig om de online lessen bij te kunnen wonen. Daardoor zijn de internetkosten hoog. Bovendien wonen sommige klasgenoten in gebieden waar het netwerk slecht is. Voor hen is het bijna onmogelijk om bij de online lessen aanwezig te zijn.”

Lees ook: Geen maandverband door de coronacrisis

Toename geweld tegen meisjes

Voor meisjes als Georgina is er een extra zorg. Sinds iedereen thuis moet blijven is het geweld tegen meisjes en vrouwen namelijk toegenomen. “Normaal gesproken helpen scholen om meisjes en jonge vrouwen te beschermen tegen geweld in de sloppenwijken. Maar nu worden er steeds meer verkrachtingen en geweld gerapporteerd”, zegt Georgina. De daadwerkelijke toename zal zelfs nog hoger zijn, omdat niet alle vrouwen en meisjes aangifte doen van geweld.

Meer van dit soort verhalen in je inbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

“Sommige meisjes worden gedwongen om als prostituee te werken om iets te kunnen verdienen”, vertelt Georgina verder. “Mannen beloven hen dat ze bijvoorbeeld maandverband kunnen krijgen in ruil voor seks.”

Grote economische impact

De economische impact van het coronavirus maakt de zaak alleen maar erger, legt Georgina uit: “Ouders in de sloppenwijken hebben niet veel tijd voor hun kinderen omdat ze harder moeten werken zodat ze hun familie kunnen onderhouden.”

Georgina poseert met een eindig kindhuwelijken bord.

Meisjes die jong zijn getrouwd hebben het extra zwaar. “Zij werken vaak als wasvrouw voor rijkere families, maar kunnen nu geen werk vinden. Mensen zijn bang besmet te raken als ze de meisjes in huis laten. Zonder inkomen zijn deze meisjes extra kwetsbaar.” De economische gevolgen van de coronacrisis leiden onder andere tot een toename in seksueel geweld, uitbuiting, kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. Ook is er een verhoogd risico op huislijk geweld omdat er meer stress is binnen families die door de quarantainemaatregelen thuis zitten.

Zonder inkomen zijn meisjes extra kwetsbaar

Hoe kun jij helpen?

Plan International helpt meisjes zoals Georgina uit de sloppenwijken van Nairobi. Onze jeugdleiders bezoeken jonge meisjes en vrouwen om maandverband uit te delen. Ook bieden we financiële hulp aan families zodat ze basisbehoeften kunnen aanschaffen. Daarnaast zorgen we voor hulplijnen en schuilplaatsen waar kwetsbare vrouwen en meisjes terecht kunnen, zodat meisjes minder kans lopen uitgebuit te worden. Verder kunnen we met  jouw steun de sloppenwijken voorzien van handenwaspunten met schoon water en zeep. Bovendien werken we samen met de lokale leiders om zoveel mogelijk mensen in de community te bereiken en hen van de juiste informatie te voorzien over het voorkomen van besmettingen.

De tijd tikt door

Jij kan de klok stoppen!

Word donateur
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.