Lornah beschermt haar community tegen het coronavirus

Het coronavirus heeft – net als bij veel andere meisjes in de enorme Keniaanse sloppenwijk Kibera – een enorme impact op het leven van Lornah (21). Haar ouders kunnen vanwege de pandemie niet meer werken en het gezin verkeert in een financiële crisis. Water is schaars in de overvolle wijk en daarom moeten veel gezinnen voedsel en water rantsoeneren.

“Door de coronacrisis is toegang tot water een probleem geworden. Het grootste dilemma voor de mensen in Kibera is of ze water gebruiken voor handen wassen of als drink- en kookwater. Vanwege de schaarste kunnen meisjes en jonge vrouwen geen water meer gebruiken om zich te wassen als ze ongesteld zijn”, legt Lornah uit.

Handenwaspunten

Lornah studeert onderwijskunde, maar de universiteit is momenteel gesloten. Ze helpt daarom bij een van de handenwaspunten die Plan International in Kibera heeft geïnstalleerd. Lornah houdt een lijst bij van mensen die hun handen hebben gewassen en opent en sluit de kraan om ervoor te zorgen dat de personen die hun handen wassen de kraan niet aanraken. Ook zorgt ze ervoor dat de watertank wordt gevuld.

Meisjes en vrouwen durven niet te komen

“Sinds de handenwaspunten in onze community zijn gekomen, is er veel veranderd in het gedrag van mijn buurtgenoten. Veel meer mensen komen hun handen wassen in tegenstelling tot daarvoor. Ik heb echter wel gemerkt dat vooral kinderen en ouderen komen, vaker dan meisjes en vrouwen. Toen ik vroeg waarom dat zo was, gaven meisjes en vrouwen aan dat ze te verlegen waren om gezien te worden tijdens het handenwassen. Om die reden is er meer voorlichting nodig over het belang van handenwassen tijdens de coronapandemie, vooral voor meisjes en vrouwen”, vertelt Lornah.

De Girls Advocacy Alliance helpt meisjes als Lornah

Lornah maakt deel uit van de Girls Advocacy Alliance (GAA), een project van Plan International in samenwerking met Defence for Children – ECPAT, Terre des Hommes en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het project heeft als doel het uitbannen van geweld tegen meisjes en jonge vrouwen en het versterken van hun economische kansen in de samenleving. Tijdens de coronacrisis helpt de GAA meisjes en jonge vrouwen door voorlichting te geven over het coronavirus en zorgpakketten uit te delen. Die bestaan onder anderen uit maandverband en zeep.

Lees hier meer over de Girls Advocacy Alliance

Bewustwording

Plan International heeft in achterstandswijken in Nairobi 39 handenwaspunten geïnstalleerd die elk 100 liter water kunnen opslaan. Ook heeft Plan gezorgd voor 15.000 liter zeep en 5.000 litertanks met water. Daarnaast wordt er samen met de Girls Advocacy Alliance informatie verspreid over het coronavirus en voorlichting gegeven over de noodzakelijke hygiënerichtlijnen tijdens de coronapandemie. Dit gebeurt via posters, radio en sms-berichten. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, met speciale aandacht voor meisjes en vrouwen, worden er roadshows georganiseerd in samenwerking met het Keniaanse ministerie van Volksgezondheid. Bovendien verspreiden Keniaanse jongeren voorlichting via sociale media als WhatsApp.

Plan International steunt meisjes en vrouwen tijdens de coronacrisis.

Jij ook?

Doneer nu!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.