Jongerenlobbyisten geven leeftijdsgenoten maandverband tijdens coronacrisis

Terwijl de hele wereld worstelt met de verdere verspreiding van het coronavirus, komt een groep jongeren bijeen om een andere noodsituatie te bespreken: het gebrek aan maandverband als gevolg van de coronacrisis. Samen met Plan International delen deze jongeren maandverband uit aan leeftijdgenoten in het Keniaanse Kibera, de grootste achterstandswijk van heel Afrika.

De meeste meisjes in Kibera zijn afhankelijk van gratis maandverband dat op school wordt uitgedeeld. Maar nu de scholen gesloten zijn, kunnen ze hier geen gebruik van maken. “Ik moet nu stukken stof gebruiken, wat erg oncomfortabel is”, vertelt de 16-jarige Nisera. “Ik ben verdrietig omdat ik niet normaal kan gaan zitten. Ik ben ook bang dat ik doorlek.”

“In de meeste gezinnen in Kibera wordt geen maandverband gekocht. Het wordt als een luxeproduct beschouwd. Daarom zijn we altijd extra blij om naar school te gaan. Daar krijgen we maandverband. Nu er geruchten zijn over een mogelijke lockdown, worden er voedselvoorraden en andere spullen ingeslagen door de gezinnen, maar het kopen van maandverband heeft helemaal geen prioriteit”, legt Nisera uit.

Grote zorgen om meisjes en jonge vrouwen

De impact van de coronacrisis op meisjes en vrouwen is extra zorgwekkend. Zo leiden de quarantainemaatregelen tot meer huiselijk geweld. Ook kunnen meisjes en jonge vrouwen geen gebruik meer maken van seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten, zoals anticonceptie, een veilige abortus en hiv-medicatie, en sociale netwerken om (seksueel) geweld te melden. Bovendien zorgen de economische gevolgen van de coronacrisis voor een toename in seksueel geweld, mensenhandel, kindhuwelijken en kinderarbeid.

Meisjes nog minder waard

“Het is noodzakelijk dat quarantainemaatregelen gepaard gaan met steun voor de getroffen huishoudens. Wereldwijde lockdowns zorgen ervoor dat de situatie van meisjes verslechtert. Dit komt doordat de overtuiging en gebruiken die meisjes als minderwaardig beschouwen, alleen maar worden versterkt met als gevolg dat meisjes worden weerhouden om hun volledige potentie te benutten. Meisjes moeten door quarantainemaatregelen meer helpen in het huishouden en dragen vanwege corona meer zorg voor zieken in de familie”, vertelt Kate Maina-Vorley, directeur van Plan International in Kenia. “Bij het bieden van hulp en het geven van voorlichting is het enorm belangrijk om kinderen zoveel mogelijk te beschermen tegen de gevolgen van het coronavirus, met extra aandacht voor de bescherming van meisjes en jonge vrouwen”.

Lees ook: Een stille ramp voor 111 miljoen meisjes

2.700 pakken maandverband

Om meisjes tijdens de coronacrisis bij te staan, heeft Plan International al 2.700 pakken maandverband uitgedeeld aan tienermeisjes en jonge vrouwen in Kibera. Dit is in samenwerking met Zana Africa gedaan, een organisatie waarmee Plan nauw samenwerkt in Kenia. Naast het uitdelen van maandverband, geeft Plan International binnen de Girls Advocacy Alliance voorlichting over het coronavirus en de gevolgen van de lockdown, zoals de toename van seksueel geweld, mensenhandel, kindhuwelijken en kinderarbeid. Dit gebeurt in samenwerking Terre des Hommes en Defence for Children – ECPAT.

Lees hier meer over de Girls Advocacy Alliance

Meer maandverband nodig

Cynthia (26), één van de jongerenactivisten van de Girls Advocacy Alliance, helpt mee met het uitdelen van maandverband. “De meisjes zijn ontzettend blij dat we langs de deuren gaan om maandverband uit te delen. Ik ben wel verbaasd dat in sommige huizen zelfs de moeders van de meisjes ten einde raad zijn. Ik had niet gedacht dat ook vrouwen met de leeftijd van onze ouders onze hulp zo hard nodig zouden hebben.”

Helaas hebben we nog een lange weg te gaan. Want ook in andere achterstandswijken en op het platteland van Kenia is veel meer maandverband nodig. “Wij helpen nu nog maar een klein deel van het hele land”, vertelt Cynthia. “In Kenia zijn miljoenen meisjes afhankelijk van het maandverband dat op scholen wordt uitgedeeld.”

Strijd mee

Voor een nieuw normaal voor meisjes.

Doneer nu!
 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét geboortebewijs)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

kerstkaarten goed doel
Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.