Job steunt kinderen en jongeren in Bidibidi

Job werkt in het Bidibidi vluchtelingenkamp in het noorden van Uganda. Als adviseur over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten ondersteunt hij kinderen en jonge mensen die gevlucht zijn uit Zuid-Sudan. De kinderen hebben vaak seksueel geweld en mishandeling meegemaakt. Met steun van Job krijgen ze weer hoop voor de toekomst.

Bidibidi is een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld. Ruim 250.000 vluchtelingen uit Zuid-Sudan wonen hier, waarvan meer dan de helft kinderen en jongeren zijn. Ze zijn de burgeroorlog ontvlucht en beginnen hier opnieuw. Het Bidibidi kamp is inmiddels uitgegroeid tot een cluster van dorpen, die moeilijk te onderscheiden zijn van de dorpen buiten het kamp.

Bidibidi vluchtelingenkamp Uganda met kinderen

Herstellen van een trauma

“Seksueel geweld komt veel voor in oorlogstijd en tijdens conflicten. Dit geldt zowel voor mensen die nog in Zuid-Sudan wonen als de vluchtelingen hier. Mishandeling komt ook in dit kamp voor, bijvoorbeeld als vrouwen en meisjes water gaan halen. Maar het gebeurt ook thuis”, legt Job uit.

Hij beschouwt de kernoorzaak van het geweld als een structureel probleem: “Vrouwen hebben meestal geen hoge status in deze maatschappij en mannen zijn thuis de baas. Tijdens oorlogstijd worden de mannen rusteloos en beginnen ze zich te vervelen want ze hebben geen werk meer om naartoe te gaan. Terwijl ze in het kamp verblijven, drinken ze teveel alcohol of gebruiken ze drugs. Meisjes en vrouwen worden geld of cadeaus aangeboden in ruil voor seksuele gunsten.”

Alhoewel mannen en jongens ook worden mishandeld, hebben vrouwen en meisjes hier vaker mee te maken. Mensen met een handicap zijn met name erg kwetsbaar. Degenen die seksueel geweld hebben meegemaakt, hebben de juiste ondersteuning nodig om te kunnen herstellen van dit trauma.

Lees meer over het werk in het Bidibidi vluchtelingenkamp

Bidibidi vluchtelingenkamp bord op de weg

Zorg en liefde

Job licht toe wat de meest voorkomende gevolgen zijn van seksuele mishandeling: “Naast de fysieke en mentale schade door wat er is gebeurd, krijgen overlevenden ook te maken met stigmatisering en discriminatie. Ze worden uit de gemeenschap verstoten en ze worden door hun familie niet meer erkend. Veel van hen verliezen hun hoop en zelfvertrouwen. Hun toekomst kan erdoor worden verwoest.”

“Als we horen dat er iets is gebeurd, zoeken we meteen contact met de betrokkenen. Het is belangrijk om toenadering te zoeken, want vaak durven ze ons zelf niet te benaderen. Veel mensen zijn te bang om hun verhalen te delen. Het heeft natuurlijk een grote invloed op mij om te zien wat de gevolgen van het geweld zijn voor de mensen met wie ik werk. We moeten goed voor ze zorgen en ze liefde tonen. Ook is het belangrijk dat de daders worden gestraft. Er moeten duidelijke gevolgen voor hen zijn zodat de daders van seksueel geweld niet in stilte kunnen verdwijnen.”

Wil je meer over dit soort projecten lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Adviseur Job in Bidibidi vluchtelingenkamp

Dit doet Plan International

Plan International biedt psychologische steun aan kinderen en jongeren die seksueel geweld en mishandeling hebben meegemaakt. Dit doen we op speciale kindvriendelijke locaties in het kamp. Ook bieden we de gezondheidszorg die ze nodig hebben. In geval van gendergerelateerd geweld proberen we ervoor te zorgen dat de daders worden aangegeven bij de autoriteiten. We werken samen met de mensen in het vluchtelingenkamp om het een veiligere plek te maken voor meisjes en vrouwen. Zo leren ze over hun seksuele en reproductieve rechten en gezondheid, en leggen we uit wat ze kunnen doen als er zich een gewelddadige situatie voordoet. We vangen hen op, steunen ze bij hun herstel en we zorgen voor financiële en juridische ondersteuning.

Samen beschermen we meisjes tegen seksueel geweld

Help jij mee?

Ja, ik doe mee!
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.