Ifanise maakte de aardbeving in Haïti mee: “Je voelt je machteloos”

Na een verwoestende aardbeving in Haïti en de komst van de tropische storm Grace enkele dagen later, is Plan International hard aan het werk om te evalueren welke hulp er nodig is in de gemeenschappen die het zwaarst getroffen zijn. Ifanise, jongerenvrijwilliger van Plan International, maakte de ramp van dichtbij mee: “Ik was in paniek, verstijfd van schrik en kon het niet geloven”.

De ramp komt op een moment dat Haïti – een van de armste landen ter wereld – al te maken heeft met een erg fragiele politieke situatie, met gezondheidszorg die zwaar onder druk staat door COVID-19 en met wijdverspreide honger door snel stijgende voedselprijzen.

Ifanise (23) maakte de aardbeving in Haïti van dichtbij mee

Ifanise (23) is jongerenvrijwilliger bij Plan International. Ze woont in het zuiden van Haïti en maakte de aardbeving van dichtbij mee, een angstaanjagende ervaring.

“Ik was in paniek, verstijfd van schrik”

“Ik zat in de auto toen ik plotseling mensen zag rennen, op de grond zag vallen en veel stof zag – ik begreep niet meteen waar dat stof vandaan kwam. In de minuten daarna, toen huizen begonnen in te storten en te kraken, wist ik dat het een aardbeving was. Ik was in paniek, verstijfd van schrik en kon het niet geloven.”

Toen ze terugreed naar huis kon Ifanise niet geloven hoe alles er compleet anders uitzag dan 40 minuten eerder, toen ze door hetzelfde gebied was gereden.

“Je voelt je machteloos”

“Er was een heel groot verschil tussen wat ik 40 minuten eerder had achtergelaten en wat ik zag toen ik terugkwam in de stad. Ik ben nog steeds verbijsterd over wat er gebeurd is, het is moeilijk om onder woorden te brengen. Je ziet een moeder die twee of drie kinderen tegelijk verliest, je ziet mensen die om hulp vragen terwijl je je machteloos voelt.”

Lees ook: Haïti zwaar getroffen door aardbeving

De aardbeving met een kracht van 7,2 trof Haïti op 14 augustus in het zuidwesten van het land op een diepte van ongeveer 10 km. Het epicentrum lag op ongeveer 12 km afstand van Saint-Louis-du-Sud. Er vielen tot nu toe 2207 doden, 12.268 mensen raakten gewond, er zijn nog steeds honderden mensen vermist en bijna 46.000 woningen raakten beschadigd.

De aardbeving in Haïti heeft duizenden woningen verwoest

Overstromingen door tropische storm

De mensen in de getroffen gebieden zijn getraumatiseerd en hebben niet de middelen om voor zichzelf en hun kinderen te zorgen. Nu hebben ze niet alleen te maken met deze verwoestende aardbeving, maar ook met overstromingen die veroorzaakt zijn door de tropische storm Grace.

Plan International maakt zich grote zorgen over de gevolgen van deze ramp voor meisjes en hun families.

“Het is moeilijk om aan te zien dat mensen al dagenlang buiten op straat slapen en nu nog te maken krijgen met cycloon Grace. Sommige mensen blijven buiten, zelfs als het regent, en anderen proberen terug te gaan naar hun beschadigde huizen,” vertelt Ifanise.

Het is moeilijk om aan te zien dat mensen al dagenlang buiten op straat slapen

Kinderen verliezen in noodsituaties hun gevoel van veiligheid en stabiliteit, vooral wanneer ze gescheiden raken van familieleden of hen verliezen.

“Mensen in Haïti hebben al veel te verduren gehad en het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat kinderen emotioneel worden ondersteund”, zegt Eulalia Scutt, directeur van Plan International Haïti. “Bescherming van kinderen, emotionele zorg en ondersteuning moeten een prioriteit zijn. Onze ervaring leert dat kinderen, vooral meisjes, vrouwen en de armste gezinnen, het hardst worden getroffen in dergelijke crisissituaties”.

Wat doet Plan International?

We zijn bezig om te inventariseren waar nu het meest behoefte aan is in de gebieden die het hardst zijn getroffen door de aardbeving, waaronder de departementen Nippes, Sud en Grand-Anse, die het dichtst bij het epicentrum liggen.

Plan International werkt al jaren in Haïti en we hebben ervaren medewerkers in het land die zich eerder hebben ingezet om gemeenschappen te ondersteunen na de aardbeving in 2010 en orkaan Matthew in 2016. We houden de situatie nauwlettend in de gaten en we zijn in overleg met andere organisaties en lokale partners over welke hulp we kunnen bieden.

Zeker nu het stormseizoen in aantocht is in het getroffen gebied, staan we klaar om mensen te helpen. De eerste noodhulp zal bestaan uit voedselpakketten en schoon drinkwater, tijdelijk onderdak voor mensen die hun huis kwijtgeraakt zijn en ruimtes waar kinderen opgevangen kunnen worden, emotionele steun en onderwijs kunnen krijgen.

Ook zullen we ondersteuning bieden met hygiënepakketten (met onder meer maandverband), toiletten en waterpunten voor scholen, en cash transfers en vouchers zodat mensen geld kunnen besteden aan datgene wat ze het dringendst nodig hebben.

Samen helpen we mensen in nood

Help jij ook mee?

Doneer nu

 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.