Haïti zwaar getroffen door aardbeving

  • 16 augustus 2021

Plan International maakt zich grote zorgen over het welzijn van kinderen en hun families in Haïti. Er zijn tot nu toe ruim 2.000 mensen omgekomen en meer dan 12.000 mensen gewond geraakt door de aardbeving met een kracht van 7,2 die het land op 14 augustus trof.

Drie departementen in het zuidwesten van het land werden het zwaarst getroffen: Nippes, Sud-Est en Grande-Anse. Honderden huizen zijn beschadigd of verwoest en ziekenhuizen, kerken en hotels zijn ingestort. De totale omvang van de schade is nog onduidelijk, maar de klap komt bovenop twee andere grote humanitaire noodsituaties in het land: de coronapandemie en de hongercrisis.

Haïti is een van de tien landen die bovenaan de lijst staan van het Wereldvoedselprogramma (onderdeel van de Verenigde Naties) na een recente analyse van voedselonzekerheid. Bovendien is de tropische storm Grace aan land gekomen waardoor vier mensen zijn overleden, 612 huizen zijn overstroomd en 3 huizen ernstig zijn beschadigd. De drie meest getroffen regio’s krijgen nu ook te maken met hevige regen, wat de situatie nog ingewikkelder maakt.

Plan International was niet actief in de getroffen gebieden, maar start samen met partnerorganisaties snel met het verlenen van hulp, in de vorm van financiële ondersteuning voor gezinnen die alles kwijt zijn. Ook werken we aan het opzetten van zogenaamde child friendly spaces, plekken waar kinderen veilig kunnen samenkomen en spelen nu ze geen onderdak meer hebben. Verder zet Plan International tijdelijke scholen op, zodat kinderen geen onderwijs hoeven te missen. Op bredere schaal wordt er gekeken naar hoe we kinderen kunnen beschermen tegen allerlei gevaren die nu op de loer liggen, zoals misbruik of uitbuiting.

Bescherming van kinderen, emotionele zorg en ondersteuning moeten een prioriteit zijn.

Eulalia Scutt, directeur van Plan International in Haïti: “We maken ons grote zorgen over de gevolgen van deze aardbeving, met name voor meisjes en hun families. Mensen zijn bang en hebben al veel te verduren gehad. Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat kinderen emotioneel worden ondersteund. Bescherming van kinderen, emotionele zorg en ondersteuning moeten een prioriteit zijn. Onze ervaring leert dat kinderen, vooral meisjes, vrouwen en de armste gezinnen, het hardst worden getroffen in dergelijke crisissituaties. Plan International, dat al vele jaren in Haïti werkt, heeft ervaren medewerkers in het land.”

Samen helpen we mensen in nood

Help jij ook mee?

Doneer nu
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.