Ibrahim strijdt vol passie voor meisjesrechten

Een jongen die voor de rechten van meisjes opkomt, dat is niet heel gebruikelijk in het dorp van Ibrahim (21) uit Sierra Leone. Het wordt hem zelfs niet altijd in dank afgenomen.

“Al zolang ik me kan herinneren ben ik bezig om op te komen voor de rechten van meisjes en vrouwen. Ik vind het vreselijk dat ze door veel mannen niet goed worden behandeld. Onderwijs zou volgens veel mensen in mijn land niets zijn voor een meisje. En door hen te besnijden willen ze meisjes klaarmaken voor een kindhuwelijk. Maar het enige wat het veroorzaakt is dat ze worden geremd in hun ontwikkeling. In mijn land is het zo dat een meisje dat wordt verkracht en zwanger raakt, moet trouwen met haar verkrachter. Dit soort denkbeelden kloppen echt niet. Daarom probeer ik de mentaliteit die in Sierra Leone over meisjes heerst te veranderen.”

Fotograaf: Mona van den Berg

De jongens voor de meisjes

Al op jonge leeftijd was Ibrahim de voorzitter van een jeugdgroep op zijn school. “Vanuit die positie werd ik uitgenodigd om mee te doen aan een workshop van de Girls Advocacy Alliance. Ze waren bezig met het opzetten van een Boys and Young Men Group, die op zou komen voor meisjesrechten. Dat leek me interessant.” Na de workshop besloot Ibrahim zich meteen aan te sluiten. “Door ons op die manier te verenigen, konden we nog meer doen voor de meisjes. Wij zijn als jongens namelijk niet zo kwetsbaar. Wij kunnen tegen andere jongens en mannen zeggen: ‘kom op, we moeten echt stoppen met het slecht behandelen van meisjes!’. En daarnaast luisteren sommige mensen ook gewoon niet naar wat ze te zeggen hebben. Wij moeten daarom die belangrijke boodschap ook overbrengen.”

Ze schelden me uit. Of ze bedreigen me. Het stereotype heerst dat een man niet zo veel zou moeten geven om de rechten van meisjes. Maar ik blijf doorgaan, ondanks de negatieve reacties.

In het dorp van Ibrahim vinden veel andere jongens en mannen het maar vreemd wat Ibrahim doet. “Ze schelden me uit. Of ze bedreigen me. Het stereotype heerst dat een man niet zo veel zou moeten geven om de rechten van meisjes. Maar ik blijf doorgaan, ondanks de negatieve reacties.”

Samenwerken voor verandering

De Boys and Young Men Group waarvan Ibrahim deel uit maakt, zet in de regio allerlei activiteiten op om mensen te informeren over meisjesrechten. “In de dorpen organiseren we bijvoorbeeld informatiebijenkomsten of we laten mensen kennismaken met een onderwerp door een toneelstuk op te voeren. We zoeken jongensscholen en organiseren workshops. Ook gaan we in gesprek met traditionele chiefs en andere lokale leiders. Met hen moeten we goed samenwerken om verandering te brengen in wat mensen normaal vinden. Tenslotte vergroten we ons bereik enorm door onze Girls Advocacy Alliance radioshow op het radiostation dat is opgezet door Plan International. We praten over het belang van onderwijs en de gevaren van meisjesbesnijdenis en het kindhuwelijk.” En gelukkig ziet Ibrahim verbetering. “Meisjes weten nu veel beter wat hun rechten zijn en kunnen voor zichzelf opkomen. Ze zien hun eigen potentieel.”

Lees hier alles over de Girls Advocacy Alliance

Trots

Over de vraag waarop hij het meest trots is, hoeft Ibrahim niet lang na te denken. “Dat is dat we het voor elkaar hebben gekregen dat de daders van seksueel misbruik nu veel gemakkelijker berecht kunnen worden dan eerst. Vroeger vond zo’n zitting plaats in de stad. Niet iedereen kon het zich veroorloven om daarnaartoe te gaan. Met de jongerenactivisten zijn we toen een lobby begonnen om die situatie te veranderen. We spraken met parlementariërs en raadsleden, schreven brieven en voerden campagne. Uiteindelijk hebben we het voor elkaar gekregen dat er nu een keer per maand een rechter van het hooggerechtshof naar onze community komt voor een zitting.”

Ibrahims toekomst

Een mooie overwinning, maar er moet volgens Ibrahim nog een hoop gebeuren voordat meisjes en jongens gelijk zijn. “We moeten elkaar blijven motiveren en aanmoedigen. We moeten doorgaan, voor een betere toekomst vol met opgeleide vrouwen.” Wat zijn eigen toekomst betreft: “Ik zie mezelf over een aantal jaar als een van de betrouwbare leiders van ons land. Een leider die iets verandert in ieders leven, dus ook dat van meisjes. Mijn grote voorbeeld daarin is Barack Obama. Hij staat voor mij voor gerechtigheid en de waarheid. Hij inspireert mensen met zijn zelfverzekerdheid en overtuigingskracht. En hij is een voorvechter van meisjesrechten en kinderen in het algemeen. Als ik naar de kortere termijn kijk dan wil ik mijn master halen, in politicologie of maatschappelijk werk.”

Maar tot het zover is, blijft Ibrahim zich volop inzetten binnen de Boys and Young Men Group. Voor de beginnende lobbyist heeft hij nog wel een tip. “Houd vol, ondanks de negatieve reacties die je als jongen krijgt. Onthoud wat je doel is en strijd vol passie!”

Samen strijden we voor meisjesrechten.

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Strijd mee tegen meisjesbesnijdenis!

Hoe meer mensen zoals jij zich aansluiten om het onrecht tegen meisjes te bestrijden, hoe meer meisjes we een beter leven kunnen geven. Hierdoor kunnen we ervoor zorgen dat ze niet besneden, uitgehuwelijkt of uitgebuit worden.

Kim Feenstra meisjesbesnijdenis tienerzwangerschappen kindhuwelijken
Ja, ik sluit mij aan!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.