Hoe ver zou jij lopen voor water?

Voor de 12-jarige Nasra uit Kenia is het elke dag ongeveer 50 kilometer. Het is een tocht die ze elke ochtend maakt met andere meisjes uit haar dorp die ook water moeten halen. Tegen de tijd dat ze thuiskomt, is ze ofwel te laat op school of te moe en hongerig om nog te gaan.

“Ik word om 4 uur ’s ochtends wakker, ik veeg rond ons huis, doe de afwas en zet thee voor het ontbijt”, zegt Nasra, de tweede van vijf kinderen. Vervolgens begint ze aan haar tocht naar de rivier in Tana River County in Kenia, 12 kilometer verderop.

De reis naar huis is erger omdat ze een grote ton water moet dragen of rollen onder de nu brandende zon. “Ik krijg meestal hoofdpijn. Als ik op school zit, kan ik me nauwelijks concentreren omdat ik zo moe en hongerig ben.”

Nasra (12) moet elke dag kilometers lopen om water te halen

 

Na school moet Nasra nog eens 24 kilometer heen en terug naar de rivier lopen om meer water te halen. Dat heeft ze nodig om kleren te wassen, te douchen en thee te zetten voor het avondeten en het ontbijt van de volgende dag.

Niets te eten

Hoewel Nasra moeite heeft om naar school te gaan, probeert ze toch te gaan, omdat het de enige plek is waar ze gegarandeerd een maaltijd krijgt. “Op school krijgen we om 10 uur pap en tijdens de lunch rijst met bonen. Dit is de enige maaltijd die ik tot de volgende dag zal eten. Thuis is er niets te eten, dus we hebben alleen zwarte thee als avondeten.”

Schoolvakanties betekenen dat kinderen als Nasra wekenlang geen maaltijden krijgen. Nasra: “Nu de scholen gesloten zijn, hebben we niets te eten. Mijn moeder verkoopt houtskool zodat we een maaltijd kunnen betalen. Ik help haar met verkopen, maar de meeste dagen koopt niemand iets, dus slapen we hongerig.”

Lees ook: "Toen de droogte kwam, stopte het leven"

Geen geld voor school

“Al ons vee is gestorven. We hebben geen eten”, zegt Nasra’s moeder Obaluli. “School was mijn enige hoop omdat mijn kinderen daar konden eten. Nu weet ik niet hoe ik voor ze moet zorgen.”

Obaluli is ook bezorgd dat Nasra niet meer naar school kan als die weer opengaat. “Van mijn vijf kinderen zitten alleen Nasra en haar broer op school. Ik heb het geld niet om de rest ook te laten gaan. Nasra moet misschien stoppen met school tot we het weer kunnen betalen.”

Veel waterpannen zijn drooggevallen in Tana River County (Kenia)

Water- en voedseltekort

Dorpen in Tana River County hebben te kampen met een acuut water- en voedseltekort doordat droogte het levensonderhoud van inwoners van het platteland en boerengemeenschappen blijft verwoesten.

De meeste waterpannen en dammen zijn al in februari 2021 drooggevallen. Bij de weinige overgebleven waterbronnen zorgt de hoge dichtheid van mensen, vee en wilde dieren voor een toenemende druk op de bron. Sommige inwoners hebben geen andere keuze dan zout water te gebruiken uit waterputten.

Op de hoogte blijven van wat Plan International doet? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Dit doet Plan International

Overal in de Hoorn van Afrika is Plan International hard bezig met het uitbreiden van levensreddende programma’s op het gebied van eten, schoolmaaltijden en bescherming van kinderen.

In Kenia werken we in de provincies Tana River, Kilifi en Kwale om kinderen op 16 scholen een dagelijkse maaltijd te bieden, waarmee we 4.875 kinderen bereiken. We zorgen ook voor tot schoon en veilig drinkwater door middel van watertrucks, opslagtanks en waterzuiveringstabletten, waarmee we 6.000 mensen bereiken.

Maar er moet nog meer gebeuren om gezinnen, en vooral meisjes, te beschermen tegen de gevolgen van de aanhoudende droogte.

Nu handelen

Stephen Omollo, CEO van Plan International, zegt: “We moeten vandaag en nu handelen: de handen uit de mouwen steken en stappen nemen om de problemen aan te pakken. Hoewel er ook op andere plekken in de wereld crises zijn, is het belangrijk dat deze crisis de aandacht en middelen krijgt die het nodig heeft.”

Jouw hulp is hard nodig!

Droogte in Afrika

Doneer aan het noodfonds
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.