Het pijnloze alternatief voor meisjesbesnijdenis

Voormalig besnijdster Djenabou uit Guinee heeft haar gereedschap neergelegd nadat een meisje bijna stierf aan de gevolgen van meisjesbesnijdenis. In Guinee komen meisjesbesnijdenissen vaak voor en word het gezien als een voorbereiding op het leven als volwassen vrouw. Om de pijnlijke en soms zelfs dodelijke gevolgen te voorkomen bestaat er nu, met steun van Plan International, een alternatief.

Djenabou (nu in de 70) heeft spijt van de honderden meisjes die ze in de loop der jaren heeft besneden. “Toen een meisje bijna stierf, besloot ik mijn messen neer te leggen. Ik krijg nog tranen in mijn ogen als ik denk aan die verschrikkelijke situatie, dus toen er een project tegen meisjesbesnijdenissen in ons dorp kwam, was ik bereid om me samen met andere beoefenaars aan te sluiten bij het project van Plan International.”

Ondraaglijke pijn

De 16-jarige Mariama* werd besneden toen ze pas 6 jaar oud was. Ze heeft tot op de dag van vandaag nog steeds last van de pijnlijke gevolgen. “Zodra ik begin te menstrueren heb ik last van ondraaglijke pijn”, vertelt ze.

Bijna 97 procent van de vrouwen in Guinee tussen de 15 en 49 jaar is besneden. Het ritueel bestaat meestal uit het wegsnijden van de vrouwelijke geslachtsdelen, voornamelijk de clitoris en de schaamlippen, om niet-medische redenen. Hoewel meisjesbesnijdenis officieel verboden is in Guinee, gebeurt het in de praktijk toch nog vaak.

Geheime ceremonie

In Guinee worden de meisjes vaak in groepen tegelijk besneden, zowel thuis als tijdens inwijdingsceremonies. De uitvoering ervan wordt echter vaak geheim gehouden, omdat de beoefenaars de doodstraf staat te wachten als er een meisje overlijdt aan de schadelijke gevolgen.

Lees ook: Twaalfjarig meisje in Egypte overleden na besnijdenis

“Meisjesbesnijdenis is een praktijk die ons is opgelegd. Een meisje dat niet besneden is, wordt vaak gediscrimineerd of afgewezen door de community”, legt Djenabou uit. “Bovendien verdienden we er geld mee. Voor elk meisje dat we besneden verdienden we 50.000 Guineese frank (bijna € 5).”

Save Girls From FGM

In 2007 is Plan International Guinea het project ‘Save Girls from FGM’ gestart om een einde te maken aan meisjesbesnijdenis (Female Genital Mutilation in het Engels), omdat het meisjes en jonge vrouwen ernstige schade toebrengt. De gevolgen zijn onder meer voortdurende pijn, overmatige bloedingen en infecties die kunnen leiden tot incontinentie of onvruchtbaarheid.

In het project wordt samengewerkt met religieuze leiders en communityleiders om hen te laten inzien dat meisjesbesnijdenis moet stoppen. Er is een alternatieve inwijdingsceremonie ontwikkeld zonder besnijdenis, waar tienermeisjes in groepen bijeenkomen en samen een paar dagen in het bos kamperen onder begeleiding van oudere vrouwen uit de community.

Ik ben heel blij met dit project van Plan International, omdat we zo meisjes redden van de gruwelijke pijn die meisjesbesnijdenis veroorzaakt.

Djenabou is een van deze vrouwen en houdt toezicht op de ceremonie. Tijdens haar verblijf in het bos leert ze de meisjes traditionele liederen en dansen en adviseert ze hen over hun seksualiteit. Ook legt ze uit hoe ze zich kunnen beschermen tegen ongewenste zwangerschappen en seksueel overdraagbare aandoeningen. “Het hele dorp steunt het project en we hopen ook steun te krijgen van andere community’s”, vertelt ze trots.

Bescherming

De 14-jarige Fatoumata nam deel aan een van de ceremonies. “De meisjes zijn erg blij, omdat het ons beschermt tegen meisjesbesnijdenis. We hebben hier veel dingen geleerd, zoals hoe je je lichaam moet verzorgen als vrouw en hoe je je kunt beschermen tegen ziekten en andere gevaren.”

Lees hier meer over wat Plan doet tegen meisjesbesnijdenis.

Ook Mariama* gaat als vrijwilliger naar de inwijdingskampen om daar haar pijnlijke verhaal te vertellen. “Ik ben heel blij met dit project van Plan International, omdat we zo meisjes redden van de gruwelijke pijn die meisjesbesnijdenis veroorzaakt. Ik deel mijn verhaal met de meisjes om te laten zien dat ik tegen de praktijk ben en zodat ze de gevolgen van besnijdenis kunnen begrijpen.”

Fatoumata.

Fatoumata is vastbesloten om de kennis die ze in het kamp heeft opgedaan te gebruiken. “In de toekomst, als ik moeder ben, zal geen van mijn dochters meisjesbesnijdenis ondergaan. Ze zullen net als ik naar de inwijdingskampen gaan en een goede opleiding gaan volgen.”

*De naam is veranderd vanwege privacy.

We mogen onze ogen niet sluiten voor meisjesbesnijdenis.

Strijd met ons mee tegen dit onrecht!

Maak het verschil
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.