Twaalfjarig meisje in Egypte overleden na besnijdenis

  • 4 februari 2020

De strijd tegen meisjesbesnijdenis is helaas nog hard nodig. Dit blijkt uit het verdrietige bericht dat een twaalfjarig meisje in Egypte vorige week gestorven is na een besnijdenis. Meisjesbesnijdenis is in Egypte wettelijk verboden maar wordt nog steeds toegepast.

Volgens internationale media werd het Egyptische meisje door haar ouders naar een arts gebracht waar de besnijdenis werd uitgevoerd met alle gevolgen van dien. Hoewel meisjesbesnijdenis bij wet verboden is in Egypte, zijn nog steeds veel meisjes er het slachtoffer van. De betrokken arts en de ouders van het meisje zijn gearresteerd.

Meisjesbesnijdenis moet stoppen

Wereldwijd zijn ruim 200 miljoen meisjes en vrouwen besneden. Deze gruwelijke verminking moet stoppen! Plan zet zich daarom wereldwijd in om meisjesbesnijdenis tegen te gaan. Donderdag 6 februari is het Zero Tolerance Day. Op die dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de noodzaak om meisjesbesnijdenis te stoppen.

Op de hoogte blijven van het werk van Plan? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Schadelijke praktijk

Mudasser Siddiqui, directeur van Plan International Egypte, reageert: “Meisjesbesnijdenis is een zeer schadelijke praktijk – een gruwelijke daad van geweld tegen meisjes die moet worden uitgeroeid. Het is een traumatische en pijnlijke procedure voor diegenen die het moeten ondergaan met infecties, bloedingen en helaas – zoals in dit tragische geval – soms zelfs de dood tot gevolg. Voor degenen die het overleven, leidt dit tot langdurige psychologische schade, chronische pijn, chronische urineproblemen, fistels en andere complicaties. Meisjesbesnijdenis komt voort uit diepgewortelde sociale normen, misvattingen en schadelijke genderstereotypen die meisjes discrimineren.”

Meisjes Guinee
Meisjes in Guinee wonen een voorlichtingsbijeenkomst bij en dragen een T-shirt met de tekst: ‘een onbesneden meisje is puur en compleet’.

Wat is meisjesbesnijdenis?

Uit onderzoek van Plan blijkt dat één op de vier Nederlanders niet weet wat een meisjesbesnijdenis is. Bijna drie op de vier Nederlanders weet bovendien niet dat jaarlijks wereldwijd 3 miljoen meisjes het risico lopen om besneden te worden. Meisjesbesnijdenis is het gedeeltelijk of helemaal wegsnijden van de vrouwelijke geslachtsorganen, zonder dat daarvoor medische redenen zijn. De besnijdenis wordt meestal zonder verdoving uitgevoerd met een (scheer)mesje door een vrouw die haar geld daarmee verdient. De meeste meisjes zijn tussen de 0 en 15 jaar oud als ze worden besneden.

Dit doet Plan tegen meisjesbesnijdenis

Plan International zet zich al jaren in voor het uitbannen van meisjesbesnijdenis. De projecten van Plan zijn onder meer opgezet in Mali, Sierra Leone, Guinee, Senegal, Egypte, Ethiopië, Sudan en Kenia. In de strijd tegen meisjesbesnijdenis geeft Plan voorlichting over de gezondheidsrisico’s en de rechten van meisjes op het gebied van seksuele gezondheid en zelfbeschikking. Met publiekscampagnes en voorlichtingsbijeenkomsten worden fabels en taboes de wereld uitgeholpen. Plan werkt aan verandering en bewustwording op verschillende niveaus, waaronder de overheid, lokale leiders, traditionele besnijdsters en bij ouders en meisjes zelf.

Lees alles over meisjesbesnijdenis in ons dossier
Meisje (18) in Kenia voert actie tegen Female Genital Mutilation (FGM) ofwel meisjesbesnijdenis
Meisje (18) in Kenia voert actie tegen Female Genital Mutilation (FGM) ofwel meisjesbesnijdenis.

Samen met jou geven we meisjes een beter leven. Meisje voor meisje.

Sluit jij je ook aan bij de strijd?

Ja, ik sluit me aan
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.