Geen seks? Dan ook geen baan!

Om haar baan te houden moest Jazeo (18) uit Uganda met haar baas én zijn klanten naar bed. Ze was toen nog maar veertien jaar oud. “Het was de enige manier om te overleven.”    

Maar liefst één op de tien meisjes in Uganda krijgt te maken met seksuele uitbuiting. Vooral meisjes die in de horeca werken, zoals Jazeo, zijn het slachtoffer. “Omdat mijn moeder mijn schoolgeld niet kon betalen, stopte ik al jong met school. Een jaar lang zat ik thuis, in het dorp werd er schande van gesproken dat ik zat te niksen. Toen iemand mijn moeder belde over een baantje in Kampala was ik blij. Zo kon mijn zusje in ieder geval wél haar school afmaken.”

Seks met klanten

Jazeo ging aan de slag in een bar in de hoofdstad, ze was toen nog maar veertien jaar oud. “De baas zei dat ik alleen mocht werken als ik seks met hem had. Ik deed wat hij zei. Als ik meer geld wilde verdienen moest ik elke nacht met hem slapen. Ik legde me erbij neer, want het was de enige manier om te overleven.”

Haar baas ging steeds een stapje verder. “Hij zei dat ik alle klanten tevreden moest houden, wat ze ook met me deden. Zelfs als ze aan mijn billen of borsten zaten moest ik lachen, aardig blijven, doen alsof ik het fijn vond. Ik deed het. Mannen raakten me aan en ik klaagde nooit. Ik wilde die baan zo graag houden zodat ik voor mijn moeder en zusje kon zorgen.”

Lees ook: Seks voor de prijs van een stukje zeep

Straathandeltje

Nadat haar zusje haar examens had gehaald, stopte Jazeo met haar werk in de bar. Ze begon een straathandeltje in gebakken chips, samen met een vriendin. “Maar de mannen van de bar achtervolgden me en dwongen me nog steeds tot seks.” Jazeo raakte zwanger. Haar vriendin was woedend en wilde niets meer met haar te maken hebben. “Ik ging naar een tante, die was ook niet blij met me, maar ze stuurde me niet weg. Ik bleef daar tot ik mijn baby kreeg, maar mijn kindje overleed helaas.” Daarna ging Jazeo op zoek naar een nieuwe baan. “Ik kon niets vinden en kwam weer in dezelfde bar terecht.”

Jazeo, campagne tegen seksuele uitbuiting van meisjes in Uganda

Wil je op de hoogte blijven van wat Plan doet tegen seksuele uitbuiting? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een nieuwe kans

Vanaf dat moment ging het iets beter met haar. “Ik gebruikte een deel van het geld dat ik verdiende voor het volgen van een cursus modeontwerpen.” Deze cursus bleek een reddingsboei. “Ik had de hoop al bijna opgegeven en nu kreeg ik een nieuwe kans.”

Andere meisjes helpen

Van haar spaargeld kocht Jazeo een naaimachine. Ze begon geld te verdienen met haar ontwerpen. Eindelijk kon ze stoppen met haar werk in de bar. Nu ziet ze een stralende toekomst voor zichzelf. “Ik kan jurken maken, mensen kleden en zelfs andere meisjes trainen. Zodat zij ook voor zichzelf en hun familie kunnen zorgen en niet hoeven mee te maken wat ik heb doorstaan.”

Jazeo, nu achttien jaar oud, is blij om onderdeel te zijn van de campagne van Plan International tegen seksuele uitbuiting van meisjes in Uganda. “Er zijn nog zoveel meisjes in dezelfde situatie die niet eens weten dat er hulp bestaat.”

Samen beschermen we meisjes als Jazeo tegen seksuele uitbuiting

Help je mee?

Doneer eenmalig
 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét voedzame schoolmaaltijd)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.