Faridah: een stad vol gevaren

Langs junks en handtastelijke mannen, door donkere tunnels en via schimmige hoekjes. Voor Faridah (17) uit Uganda is de weg naar haar werk vol gevaren. “Ze raken me op allerlei plaatsen aan.”

veiligheid meisjes in uganda’s Avonds werken

Faridah werkt en woont in Kampala, de hoofdstad van Uganda. Deze uit zijn voegen gegroeide stad telt bijna twee miljoen inwoners. Vrouwen en meisjes kunnen er eigenlijk niet veilig over straat, maar Faridah moet de deur wel uit. “Ik maak snacks en verkoop deze. Mijn werkdag begint om zes uur ’s avonds”, vertelt ze.

 

Langs dieven en verkrachters

Haar werkplek is ongeveer een kilometer verwijderd van haar huis. “Elke avond loop ik door donkere tunnels waar ik niet verder dan twintig meter vooruit kan kijken en langs plekken waar verslaafden samenscholen en voorbijgangers aanvallen.” Zelfs in oude auto’s langs de route schuilt gevaar. “Dieven en verkrachters verstoppen zich erin.”

Aangeraakt

De motortaxichauffeurs en monteurs die bij garages op haar route werken, vallen haar elke dag lastig. “Ze pesten me en raken me op allerlei plaatsen aan, wat ik niet fijn vind.” Op de meeste dagen is ze pas na middernacht klaar. “Als ik dan naar huis loop ben ik echt bang. Overal kunnen aanvallers in donkere hoekjes schuilen.”

veiligheid meisjes in ugandaIn de cel

Soms wordt ze onderweg aangehouden door de politie. “Die willen mijn identiteitskaart zien, maar ik ben nog te jong om er een aan te vragen. Soms word ik dan gearresteerd en een nacht in de cel gegooid.” Faridah heeft geen andere keuze dan doorgaan. “Ik moet werken en geld verdienen.”

Plan en het Safer City programma

Faridah is lid van een veiligheidsgroep voor meisjes van Plan, een onderdeel van het programma Safer Cities for Girls. Plan vindt dat meisjes in grote steden de kans moeten krijgen om hun ambities te volgen en zich veilig te voelen. Samen met lokale gemeenschappen, vrouwengroepen en jongeren richt Safer Cities for Girls zich op meer veiligheid en het voorkomen en verminderen van seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen in publieke ruimtes.

Lees meer Plan International-verhalen over meisjes en bescherming.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.