Endrias gunt zijn dochters goed liefdesleven

Nooit zouden zijn dochters zo mogen lijden als zijn vrouw. Daarom nam Endrias Ena uit Ethiopië een belangrijk besluit: zijn twee dochters zouden niet besneden worden. “Ik wilde de pijn van mijn vrouw goedmaken.”

Ayelech Ena was pas 14 jaar toen zij de vrouw werd van Endrias. “Vooral de eerste jaren had ik vreselijke pijn als we met elkaar naar bed gingen. Daardoor verzette ik me tegen mijn man. Nu pas weet ik dat dit komt door mijn besnijdenis. En doordat ik te jong ben getrouwd.”

man en vrouw in Ethiopië

Op de rug gedragen

Op haar vijftiende beviel Ayelech van hun eerste dochter. Twee jaar later volgt nog een meisje. Beide bevallingen waren zwaar; ze duurden twee dagen. Ayelech kampte met koorts en infecties. Het herstel duurde weken.

Op haar achttiende raakt Ayelech opnieuw zwanger. Na dagenlange weeën is er nog steeds weinig ontsluiting. Endrias wil zijn vrouw naar het ziekenhuis brengen, tientallen kilometers verderop, maar vervoer heeft hij niet. Hij vraagt daarom acht buren om hulp. Samen dragen ze Ayelech – inmiddels bewusteloos – op hun rug naar het ziekenhuis. Endrias vertelt: “Onze zoon kwam ter wereld met een keizersnede. Maar hij was al overleden. We hebben met z’n allen gehuild.”

familie van man, vrouw en twee dochters in Ethiopië Lees ook: vier Afrikaanse mannen strijden voor meisjesrechten

Niet onze dochters

Ayelech kampt lang na de bevalling nog steeds met een zwakke gezondheid. “En we kunnen geen kinderen meer krijgen. Dat maakt me nog altijd verdrietig”, zegt ze. “Nu hebben we geen zoon die de familie kan voortzetten. We begrijpen nu pas dat de dood van onze baby, mijn moeilijke bevallingen en de pijn bij het vrijen het gevolg zijn van mijn besnijdenis.”

Voor Endrias is de dramatische bevalling reden voor een belangrijk besluit: “Nadat ik Ayelech zo veel pijn zag lijden, wilde ik het goedmaken. Ik besloot dat we onze twee dochters niet laten besnijden. Het is een troost dat zij nooit hoeven te lijden onder de complicaties van besnijdenis. Zij kunnen wél genieten van een goed liefdesleven.”

twee meisjes in Ethiopië

Endrias wil zijn dochters ook de kans bieden op een goede opleiding. En dat lukt. Kidist (16) en Eminet (14) doen het goed op school. Ze dromen er zelfs van naar de universiteit te gaan.
De meisjes zijn hun vader dankbaar. Eminet: “Ik ben er trots op dat ik niet ben besneden. Daarom moedig ik andere meisjes aan om te vechten tegen hun besnijdenis.” Eminet doet dat als lid van een voorlichtingsgroep, opgezet door Plan.

In nabijgelegen dorpen vertellen zij en haar zusje Kidist over de schadelijke gevolgen van meisjesbesnijdenis. Kidist: “Een van mijn vriendinnen is overleden als gevolg van haar besnijdenis. Haar kan ik niet meer helpen, andere meisjes hopelijk wel.”

Wil je weten hoe Plan strijdt voor de bescherming van meisjes? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

90 procent minder besnijdenis

Plan geeft sinds drie jaar voorlichting over de schadelijke gevolgen van meisjesbesnijdenis in Zuid-Ethiopië. Met succes. Meer dan negentig procent van de meisjes in het dorp wordt na de voorlichting niet meer besneden. Eerder kreeg nog negen op de tien meisjes voor hun tienerjaren een besnijdenis.

We mogen onze ogen niet sluiten voor meisjesbesnijdenis.

Strijd net als Endrias mee tegen deze schadelijke praktijk!

Maak het verschil

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.