Dzifa verandert levens in Ghana met haar wonder pads

De ouders van Dzifa konden geen maandverband voor haar en haar zusje betalen. De twee meisjes moesten daarom lappen oude stof gebruiken als ze ongesteld waren. In een workshop van Plan International heeft Dzifa geleerd hoe ze zelf herbruikbaar maandverband kan naaien. In haar eigen kleermakerij naait ze nu maandverbandsets voor de meisjes en vrouwen in haar dorp en de wijdere omgeving. Haar inzet heeft een enorm positieve impact gehad!

Meisjes in Ghana worden meestal opgevoed zonder uitleg te krijgen over hoe hun lichaam werkt, over de puberteit of menstruatie. Deze gespreksonderwerpen zijn taboe en er zijn veel fabels over menstruatie die schadelijk zijn voor meisjes en vrouwen. Als ze voor het eerst ongesteld worden denken veel meisjes daardoor dat ze ziek zijn, of zelfs dat ze dood zullen gaan. Een van de meest voorkomende fabels is het idee dat menstruerende vrouwen vies of onrein zijn. Zo worden ze dan ook vaak behandeld door de mannen in hun leven.

Lees hier meer over meisjes die niet naar school gaan als ze ongesteld zijn

Door de misvattingen verwaarlozen veel ouders hun dochters als ze ongesteld zijn. Andere ouders doen wel hun best om hun dochters te steunen, maar ze kunnen maandverband vaak niet betalen en daarom geven ze hun dochters oude stukken stof om te gebruiken. Meisjes slaan vaak school over als ze ongesteld zijn; ze hebben geen goede bescherming en ze zijn bang dat er bloedvlekken op hun kleding zullen komen. Bovendien is er vaak een gebrek aan aparte toiletten of wasgelegenheden voor meisjes.

meisjes met maandverband sets in Ghana
Meisjes met maandverbandsets van Plan International in Ghana

Herbruikbaar maandverband via het WASH-project

Plan International is een water-, sanitatie- en hygiëne- (WASH) project gestart op het platteland in de regio Volta, waar Dzifa woont. Toen ze hierover hoorde zag Dzifa een mogelijkheid om haar jongere zusje te helpen met haar menstruatie en ze schreef zich in voor de training die als onderdeel van het project werd gegeven. Hier leerde ze om zelf herbruikbaar maandverband te naaien.

“Ik besloot om mee te doen met de training om mijn kleine zusje te helpen want ik weet dat ze maandelijks hetzelfde meemaakt als ik vroeger. Mijn ouders kunnen maandverband niet betalen, dus gebruikte mijn zusje overgebleven stukken stof van mijn kleermakerij. Ik weet dat dat niet goed is, maar het is beter dan helemaal niks.”

Terwijl ze het nieuwe maandverband bewondert dat ze net heeft genaaid, lacht Dzifa: “Ik was vanaf het begin al heel optimistisch, want ik had nog nooit van herbruikbaar maandverband gehoord. Nadat een van de trainers het concept uitlegde wilde ik het graag proberen.”

Dzifa naait maandverband
Dzifa maakt herbruikbaar maandverband

Steeds meer vraag naar de wonder pads

Na een week lang training te hebben gehad gaf Dzifa haar allereerste set herbruikbaar maandverband aan haar jongere zusje om te testen. Dzifa begon meteen aan nieuw maandverband voor haar tantes en haar buren. Al snel hoorden alle vrouwen in de buurt over de wonder pads van Dzifa en kwamen ze langs de kleermakerij om hun bestelling te plaatsen.

“Ik begon eerst gratis maandverband te naaien voor mijn zusje en haar vriendinnen met de stof die ik tijdens de training had gekregen, maar ik merkte al snel dat er meer vraag was dan dat ik stof had. Dus ik besloot de laatste paar sets te verkopen zodat ik weer meer stof kon kopen voor maandverband. Ik heb de meisjes ook uitgelegd hoe je het maandverband moet gebruiken, gebaseerd op de aantekeningen die ik tijdens de workshop had gemaakt”, zegt Dzifa.

Een meisje dat weet hoe ze met haar menstruatie om kan gaan voelt zich zelfverzekerder. Ik ben er heel trots op dat ik bij kan dragen aan die verandering.

Ondertussen verkoopt Dzifa haar herbruikbare maandverband op de markt in het dorp en ze is lid geworden van de speciale club in haar gemeenschap waar aandacht wordt besteed aan menstruatie en verzorging. Ze wil meisjes uitleg geven over menstruatie en hoe ze ermee om kunnen gaan. Tot nu toe heeft ze meer dan honderd sets herbruikbaar maandverband verkocht en er is steeds meer vraag naar haar wonder pads. Er komen zelfs vrouwen en meisjes uit andere plaatsen in de buurt op af.

training herbruikbaar maandverband
Schoolmeisjes krijgen uitgelegd hoe ze het herbruikbaar maandverband kunnen gebruiken in een training

Groeiende impact

Inmiddels is Dzifa zelf een trainer geworden en ze heeft vijf andere vrouwen in haar gemeenschap opgeleid die nu ook herbruikbaar maandverband kunnen naaien. Ze wil ook training gaan geven aan vrouwen uit dorpen in de buurt.

“Ik ben blij dat ik impact kan hebben op mijn omgeving en dat ik andere vrouwen kan aanmoedigen om mee te doen. Een meisje dat weet hoe ze met haar menstruatie om kan gaan voelt zich zelfverzekerder.  Ik ben er heel trots op dat ik bij kan dragen aan die verandering. Dit is een grote stap vooruit om meisjes op school te houden.”

Wil je meer van dit soort verhalen lezen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Nu een zelfstandige ondernemer

Dzifa ondersteunt haar man en familie met wat ze verdient aan de verkoop van het herbruikbaar maandverband. Ze krijgt hulp van een leraar van een school in de buurt die haar leert hoe ze een eigen merk kan ontwikkelen en hoe ze het maandverband kan verpakken voor de groothandel, zodat ze van haar kleine onderneming een fulltime bedrijf kan maken.

“De training van Plan International heeft de situatie voor mijn familie compleet veranderd. Ik kan niet alleen mijn familie ondersteunen met het geld dat ik verdien, maar ik weet ook dat als er mensen worden genoemd die voor verandering hebben gezorgd in deze gemeenschap, mijn naam ook genoemd zal worden. Dat maakt me ontzettend blij.”

Voor €5 geef je een meisje de kans om naar school te gaan

ook als ze ongesteld is

Geef maandverband cadeau!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.