Deze drie vrouwen zetten zich in voor betere gezondheidszorg

Door de coronacrisis wordt nog eens extra duidelijk hoe belangrijk goede gezondheidszorg is. Met name voor meisjes is goede zorg lang niet altijd vanzelfsprekend. Plan International traint daarom zorgpersoneel en leidt mensen op in de community’s.

Maak kennis met drie gezondheidsmedewerkers die getraind zijn door Plan International en die elke dag het verschil maken in hun eigen community.

Jesmin is een verloskundige die levens redt

Elke dag sterven 800 vrouwen en meisjes aan complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling. Goede gezondheidszorg en de inzet van ervaren verloskundigen is van levensbelang voor zowel moeders als baby’s.

Jesmin uit Bangladesh ontdekte dankzij een project van Plan International haar passie voor verloskunde. Ze kreeg een training en accommodatie in een gezondheidscentrum, en heeft nu al meer dan 4.000 moeders geholpen met bevallen en pre- en postnatale zorg.

Jesmin verloskundige Bangladesh

“Helpen bij bevallingen is uitdagend en belangrijk”, zegt Jesmin. “Ik doe mijn best om zwangere vrouwen in mijn community van dienst te zijn.”

Lees hier meer over door Plan opgeleide vroedvrouwen in Laos

Madame Badji wil dat vrouwen zelf beslissen over zorg

Madame Badji werkt op het platteland van Senegal, waar veel vrouwen en meisjes nauwelijks toegang hebben tot goede gezondheidszorg. Hierbij spelen traditionele gendernormen een rol, want mannen nemen vaak alle beslissingen in het huishouden. Ook als het om de gezondheid van vrouwen gaat.

“Vrouwen wachten vaak tot hun echtgenoot toestemming geeft om gebruik te maken van gezondheidsfaciliteiten”, zegt Madame Badji. “Ze zijn niet mondig, maar afhankelijk. Ze worden gedwongen om eerst de mening van hun man te vragen.”

Madame Badji bevordert gendergelijkheid zorg

Met de steun van Plan International* is Madame Badji vastbesloten om deze situatie te veranderen. Ze wil dat mannen meer betrokken zijn bij zwangerschappen en bevallingen, en dat vrouwen gebruik kunnen maken van zorg zonder tegenwerking van hun echtgenoot.

Vrouwen wachten vaak tot hun echtgenoot toestemming geeft om gebruik te maken van gezondheidsfaciliteiten.

“Er is al veel veranderd in het gedrag van mannen. Ze zijn nu vaker aanwezig bij de prenatale doktersbezoeken van hun vrouw. Ze komen ook mee als hun vrouw gaat bevallen”, vertelt Madame Badji.

*Onderdeel van een project van Plan International Canada met steun van de Canadese overheid.  

Dit zijn de 10 landen waar genderongelijkheid het grootst is

Carmelle wil voor positieve verandering zorgen

In Haïti heerst een groot tekort aan professioneel zorgpersoneel. Carmelle en 120 anderen zijn daarom door Plan opgeleid tot gezondheidsmedewerkers in hun community’s. Zij helpen dorpsbewoners die dringend zorg nodig hebben en willen gezondheidszorg toegankelijker maken voor iedereen.

“We zijn heel blij dat we nu weten hoe we onze dorpsgenoten kunnen helpen”, zegt Carmelle.

Carmelle zorgpersoneel in Haïti

Meer van dit soort verhalen lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Gezondheidszorg tijdens de coronacrisis

Wereldwijd krijgen meisjes en jonge vrouwen vaak niet de zorg die ze nodig hebben. De coronapandemie maakt de situatie nu nog een stuk ingewikkelder.

De uitbraak van COVID-19 heeft enorme gevolgen: meisjes kunnen niet meer naar school en zitten gedwongen thuis. Hierdoor lopen ze een grote achterstand op en keren ze misschien helemaal niet meer terug naar school.

Door spanningen in het gezin en toenemende armoede lopen ze ook een groter risico op huiselijk geweld of om op heel jonge leeftijd uitgehuwelijkt te worden, met vaak een tienerzwangerschap als gevolg.

De overbelasting van het zorgpersoneel en de beslissende rol van de man binnen het huishouden maken de situatie extra lastig. Hierdoor is het voor meisjes en vrouwen nog moeilijker om een beroep te doen op gezondheidsdiensten.

Daarom blijft Plan International zich juist nu extra inzetten voor goede gezondheidszorg, in het bijzonder voor meisjes en vrouwen.

Toegang tot gezondheidszorg is een mensenrecht

Help ons om meisjes en vrouwen goede zorg te bieden

Doneer nu!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.