De impact van het coronavirus op voedselprogramma’s in Zambia

Nu de klaslokalen in Zambia leeg zijn om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, zijn de voedselprogramma’s op scholen ook stilgelegd. Kinderen die afhankelijk zijn van de schoolmaaltijden lopen nu het risico om snel ondervoed te raken of andere gezondheidsproblemen te krijgen.

Door de sluiting van de scholen moeten veel kinderen in Zambia hun dagelijkse schoolmaaltijd nu missen, vaak de enige maaltijd die ze kregen. “Toen de regering aankondigde dat scholen en universiteiten voor onbepaalde tijd zouden sluiten, voelde ik een golf van paniek,” zegt Christopher Lungu, programmamanager van Plan International in Central Province, een van de provinciën van Zambia. “Er waren op dat moment twee mensen in Zambia positief getest op het coronavirus. Ik realiseerde me welke impact dit zou hebben op de ruim 5.000 kinderen die afhankelijk zijn van de voedselprogramma’s op de zes scholen waar we werken.”

Ik voelde een golf van paniek

In de klaslokalen wordt uitleg gegeven over het coronavirus

Dagelijks gevecht om eten

In Zambia is het voor 2,3 miljoen mensen een dagelijks gevecht om aan eten te kunnen komen. Het zuiden van Afrika wordt hard geraakt door klimaatverandering. Een land als Zambia is zwaar afhankelijk van zijn boeren en gewassen voor de voedselvoorziening. Maar door droogte en onvoorspelbare regenbuien is er de afgelopen drie jaar een duidelijke vermindering te zien in de graanproductie. In de laatste vijf jaar is er zelfs maar één normale oogst geweest.

Lees ook: 3 ingrijpende effecten van het coronavirus op kinderen

Van levensbelang

Om kinderen in Zambia te ondersteunen en hen aan te moedigen om naar school te blijven gaan, had Plan International al voedselprogramma’s opgezet op zes scholen in Central Province. Met steun van Plan maakten ouders op vrijwillige basis drie keer per week een maaltijd van havermout voor de schoolkinderen. De maaltijd was voor veel kinderen van levensbelang, omdat het vaak de enige maaltijd was die ze kregen op een dag.

Innovatieve aanpassingen

Om ervoor te zorgen dat deze kinderen nu geen honger hoeven te lijden door het sluiten van de scholen, is het voedselprogramma aangepast. Door de kans op een landelijke lockdown moesten de aanpassingen snel doorgevoerd worden. Met toestemming van het Zambiaanse ministerie voor Volksgezondheid deelt Plan International nu via de scholen voedselrantsoenen uit aan ouders.

Ouders wachten in de rij op hun voedselrantsoenen

“We moesten innovatieve maar veilige manieren bedenken om toch schoolmaaltijden te kunnen leveren aan de leerlingen. Met de voedselrantsoenen kunnen ouders thuis zelf maaltijden bereiden voor hun kinderen,” vertelt Bridget, een Plan-medewerker die in de community’s in Zambia werkt.

Veiligheid voorop

Bij de oplossingen werd natuurlijk ook gekeken naar een veilige manier om de voedselrantsoenen uit te delen. Plan International zorgde voor handenwaspunten met vloeibare zeep en reinigende gel, zodat iedereen die het eten kwam ophalen de handen kon wassen voor en na het ophalen van de rantsoenen. Onze medewerkers en vrijwilligers die het voedsel verpakten en uitdeelden gebruikten bovendien chirurgische handschoentjes om besmetting te voorkomen.

Op de hoogte blijven van de resultaten van ons werk? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Samenwerking met ministerie van Volksgezondheid

“We wilden er zeker van zijn dat ouders zich bewust waren van het belang van afstand houden en van hun handen wassen met zeep. We werken hierbij nauw samen met het ministerie voor Volksgezondheid tijdens het uitdelen van voedselrantsoenen,” legt Plan International-medewerker Elliot Ncube uit.

We werken nauw samen met het ministerie voor Volksgezondheid

Op de momenten dat Plan International de voedselrantsoenen uitdeelt op alle zes de scholen, geven medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid ouders belangrijke informatie over het coronavirus om hen bewust te maken van de gevaren van de ziekte. Zo hoeven kinderen geen honger te lijden en weten de leden van de community hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen het virus.

Samen bestrijden we het coronavirus.

Help jij mee?

Doneer nu eenmalig € 5!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.