Brendy: “Alle meisjes moeten hun dromen kunnen waarmaken”

Brendy is pas twaalf jaar oud, weet nu al dat het in Peru niet altijd makkelijk is om een meisje te zijn. Omdat vrouwen in Peru als minderwaardig gezien worden, is (seksueel) geweld tegen hen aan de orde van de dag. Maar Brendy zal er alles aan doen om deze stereotypen te doorbreken.

Seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen moet stoppen! Help jij mee?

Via het sponsorprogramma van Plan International kon Brendy meedoen aan een project over vrouwenrechten. Hier leerde ze alles over de schadelijke stereotypen die aan de basis liggen van het geweld in haar gemeenschap.

Brendy (12) – ©Plan International

Niet serieus genomen

“Vrouwen worden niet serieus genomen”, legt Brendy uit. “Maar dat is compleet onterecht. Vrouwen hebben dezelfde rechten als mannen. Wij kunnen ook gewoon werken en studeren. Alle meisjes moeten hun dromen kunnen waarmaken, zonder tegengehouden te worden door stereotypen.”

Vrouwen worden niet serieus genomen, maar dat is compleet onterecht

Geen vast werk

Een stabiele, vaste baan is voor de meeste vrouwen in Peru niet weggelegd. Ze hebben hierdoor ook geen stabiel inkomen en worden daardoor beperkt in hun ontwikkeling, economische onafhankelijkheid en autonomie. Terwijl deze zaken juist aan de basis liggen van gendergelijkheid en de kans op (seksueel) geweld aanzienlijk verkleinen.

Omdat ze vastbesloten is dit te doorbreken, woont Brendy elke week een workshop van Plan International bij. Hier leert ze over alle mogelijke vormen van geweld tegen vrouwen en hoe ze hiertegen kan optreden. Ook leren ze stereotypen te doorbreken en werkt ze samen met andere meisjes aan projecten om hun gemeenschap te veranderen.

Brendy: “Alle meisjes moeten hun dromen kunnen volgen.” – ©Plan International

Bewustwording

De meisjes hebben al een aantal initiatieven bedacht om in hun gemeenschap bewustwording te creëren. Zo maakten ze bijvoorbeeld flyers om uit te delen op straat en voor hun raam te hangen. Hierop staat belangrijke informatie voor meisjes en jongeren over het herkennen van gewelddadige situaties en wat ze kunnen doen als ze te maken krijgen met geweld.

Iedereen draagt een steentje bij

Alles wat Brendy in de sessies leert, deelt ze vervolgens weer met haar familie, vrienden en klasgenoten, zodat iedereen zijn steentje bij kan dragen om geweld te voorkomen. Haar familie is hierdoor ook dichter bij elkaar gekomen. Haar jongere zusje en broertje zien Brendy als een rolmodel en ook met haar ouders, die ook een aantal workshops bijwoonden, kan ze goed praten over wat ze geleerd heeft. “Dat is vroeger wel anders geweest, maar we hebben echt een ontwikkeling doorgemaakt. Nu gaan we het gesprek met elkaar aan en verdelen we de huishoudelijke taken eerlijk. De workshops hebben daar echt bij geholpen.”

Het project heeft Brendy de juiste kennis gegeven om voor zichzelf en voor andere meisjes op te komen. En ze heeft al besloten hoe zij haar eigen toekomst gaat vormgeven. “Ik ga een opleiding tot technisch ingenieur volgen en wil andere meisjes daarmee aanmoedigen hun eigen pad te volgen en hun dromen waar te maken”, vertelt ze. “En ik zal me blijven inzetten voor mijn gemeenschap, zodat meisjes niet langer te maken krijgen met geweld: nu en in de toekomst.”

Seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen moet stoppen!

Help jij mee?

Word nu donateur
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.