Afroza is aan huis gekluisterd met haar tweeling
Onvoorstelbaar dat Afroza (17) uit Bangladesh in haar smalle lijf niet één maar zelfs twee baby’s had groeien. Twee maanden geleden beviel ze van haar eerste kind, waarna zij het bewustzijn verloor. Maar plots kwam ze weer bij door de pijn van een nieuwe golf weeën. Tot ieders grote verbazing beviel het jonge meisje van nog een baby!
“Dat betekent dus dat ik met zestien jaar oud twee baby’s in mijn jonge lijf had groeien. Ik snap niet dat het goed gegaan is”, vertelt Afroza beduusd. Het jonge moederschap valt Afroza zwaar. Ze heeft geen trek in eten en is daarnaast bang om over te geven. “Op een goede dag lukt het me om mijn hele bord leeg te eten. Maar ik voel me een slechte moeder, die niet voor haar baby’s kan zorgen. Ik heb veel moeite met het geven van borstvoeding aan allebei mijn kinderen, omdat ik te weinig moedermelk heb.”
Geen vrij leven
“Kooritehboorinoi, bisheh-argeh bi eh noi”, zegt de jonge Afroza, wat vrij vertaald iets betekent als ‘Trouw niet voor je twintig bent, anders zul je je een oude vrouw voelen.’ Ze bekijkt zichzelf op een oude foto en ziet wat haar lichaam te verduren heeft gehad door haar vroege huwelijk en de zwangerschap. “Als dit allemaal niet was gebeurd, dan deed ik nu een opleiding. Dan zou ik een vrij leven hebben. Nu ben ik aan huis gekluisterd om te koken. Dat is waar mijn leven uit bestaat.”
Mijn grootste wens is dat alle toekomstige moeders eerst de kans krijgen om zichzelf te ontwikkelen en voor zichzelf kunnen zorgen, zodat ze niet hetzelfde mee hoeven te maken als ik.
Eerst jezelf ontwikkelen
Afroza is één van de vele jonge moeders in Bangladesh en ze heeft een duidelijke boodschap voor alle meisjes. “Zorg er voor dat je jeugd je niet wordt afgepakt door veel te jong te trouwen en moeder te worden. Mijn grootste wens is dat alle toekomstige moeders eerst de kans krijgen om zichzelf te ontwikkelen en voor zichzelf kunnen zorgen, zodat ze niet hetzelfde mee hoeven te maken als ik.”
De strijd tegen kindhuwelijken
Elk jaar trouwen 15 miljoen meisjes voordat ze achttien jaar oud zijn. Onderwijs is een belangrijke pijler in de strijd tegen kindhuwelijken. Want een meisje dat naar school gaat, trouwt later, krijgt minder kinderen, heeft een hoger inkomen en investeert meer in haar kinderen.
Plan helpt meisjes op school te blijven en zorgt dat hun families een inkomen hebben. Zo kunnen zij de opleiding van hun dochters betalen. Daarnaast krijgen jongeren, ouders, dorpshoofden en leraren voorlichting over de gevaren van kindhuwelijken en het respecteren van de rechten van meisjes. Ten slotte lobbyt Plan voor betere wetgeving en de handhaving ervan.