Steeds meer mannen zeggen ‘nee’ tegen meisjesbesnijdenis

Wereldwijd zijn ruim 140 miljoen meisjes en vrouwen verminkt door meisjesbesnijdenis. Ze tobben met infecties, pijn, complicaties bij bevallingen en onvruchtbaarheid en seks is voor hen een nachtmerrie. En toch worden nog elke dag meisjes besneden.

‘Nee’

Gebrek aan kennis en de hardnekkige overtuiging dat besnijdenis noodzakelijk is om een meisje huwbaar te maken, zorgen ervoor dat meisjesbesnijdenis nog steeds gangbaar is in 29 landen in Afrika en het Midden-Oosten. Maar het tij begint te keren. Door goede voorlichting en het bespreekbaar maken van meisjesbesnijdenis, zeggen steeds meer mensen ‘nee’. Ook mannen.

besnijdenis“Veel van onze tradities zijn niet goed”

Een sprookjesachtig landschap ontrolt zich rond het plein van een klein dorp in de regio Bonazuria, Ethiopië. Achter de felgekleurde ronde lemen huizen strekken zich groene velden met koffiestruiken uit en kleuren de bergen diepblauw aan de einder. Tientallen mensen – mannen, vrouwen, meisjes en jongens – zijn hier bij elkaar gekomen voor hun tweewekelijkse discussie over schadelijke tradities als meisjesbesnijdenis en kindhuwelijken. Plan introduceerde deze discussies drie jaar geleden, met als doel voorlichting te geven en mensen aan te moedigen deze gebruiken af te schaffen.

Vijandigheid

Drie van de vier Ethiopische vrouwen zijn besneden, maar in de afgelegen dorpen van Bonazuria zijn tradities diepgeworteld en ontsnapte vrijwel geen enkel meisje aan het besnijdenismes. Bijna iedereen was er namelijk van overtuigd dat alleen besneden meisjes zedelijk en gehoorzaam zijn en geschikt voor het huwelijk. Bovendien geloofden mensen dat besneden meisjes vooral zonen zullen krijgen en dat willen de meeste mensen liever dan dochters. Omgekeerd golden onbesneden meisjes traditioneel als onhandelbaar, vrijpostig en onhandig. Reden genoeg voor ouders om hun dochters te laten besnijden.

De door Plan georganiseerde dorpsdiscussies kwamen dan ook moeizaam op gang en stuitten op veel vijandigheid. “Ik vond het een slecht idee, die discussies”, zegt Shalamo Shahana (65). “En ik weigerde naar de bijeenkomsten te gaan of te luisteren naar de informatie van Plan. Ik was kwaad dat onze tradities ineens schadelijk werden genoemd. Maar beetje bij beetje veranderde ik toch van gedachten. Vooral door alle verhalen die ik hoorde over de gevolgen van besnijdenis.”

besnijdenis“Ze is helemaal niet geïnteresseerd in seks”

“Toen Plan het programma in ons dorp introduceerde, was ik er tegen om onze tradities in twijfel te trekken”, bekent dorpschief Abebe Dona (45). “Ik hoorde bij de oppositie. Maar omdat ik de chief ben, moest ik toch meedoen aan de discussies. Ik realiseerde me al heel snel dat veel van onze tradities, zoals kindhuwelijken en meisjesbesnijdenis, niet goed zijn. Ik besloot dat ik een voorbeeld wilde stellen, een voorbeeld van verandering.”

“Mijn vrouw en mijn twee dochters zijn besneden. Zij hadden alle drie heel zware en lange bevallingen en ik begrijp nu pas dat dat komt omdat ze zijn besneden. Mijn vrouw heeft altijd pijn en kan daardoor soms het huishouden niet doen. Ze is helemaal niet geïnteresseerd in seks en kan er niet van genieten. Dat komt ook door haar besnijdenis. Als ik dat eerder had geweten, had ik mijn dochters nooit laten besnijden.”

besnijdenisMeisjebesnijdenis een taboe

Alemayehu (14) is lid van de door Plan gesteunde jongensclub op zijn school. Ook in deze club wordt fel gediscussieerd over tradities, wat ze betekenen en of ze niet moeten verdwijnen. “Voordat ik bij de club ging, wist ik eigenlijk niets van meisjesbesnijdenis”, vertelt Alemayehu. “Behalve dan dat meisjes dat moesten doen. Ik heb vier oudere zusters; ze zijn allemaal besneden door de traditionele besnijdster in ons dorp. Een van mijn zussen had zo’n moeilijke bevalling dat ze bijna is doodgegaan.”

“Ik vind het soms wel moeilijk om over besnijdenis te praten, als jongen helemaal. Niemand praatte erover, het was een taboe. Maar als we onze mond houden en niet vertellen over alle gevaren van besnijdenis, lopen onze zussen en vriendinnen gevaar. Meisjes kunnen doodgaan door besnijdenis! Mijn ouders zijn er nu ook tegen en hebben beloofd dat mijn jongste zus niet wordt besneden. En ik trouw later met een onbesneden meisje.”

Sluit je aan en laat zien dat je opkomt voor meisjes wereldwijd

Join The Movement!

Aanmelden
 
 
 
 
 

Red levens!

Stel je voor dat er geen IC is, geen voorlichting, geen zeep, geen water. De gevolgen van het coronavirus zullen voor veel families en kinderen desastreus zijn. Help mee om verspreiding tegen te gaan.

Waterfilter webshop cadeau
Doneer eenmalig!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.