Redenen voor & gevolgen van meisjesbesnijdenis

De redenen die worden gegeven voor meisjesbesnijdenis variëren van samenleving tot samenleving, maar hebben altijd te maken met traditie en een door cultureel bepaalde visie op vrouwelijke seksualiteit en aantrekkelijkheid. Meisjesbesnijdenis beperkt zich niet tot één cultuur of religie. De gevolgen van dit pijnlijke ritueel zijn groot…

Vijf redenen die gegeven worden voor meisjesbesnijdenis:

 1. Een onbesneden vrouw is vies
  Door het verwijderen van haar genitaliën, zou een vrouw worden gereinigd en klaargemaakt voor het moederschap. Een onbesneden vrouw zou te vies zijn om eten te maken voor een echtgenoot. Zo’n vrouw vindt nooit een man en wordt niet geaccepteerd in het dorp.
 2. Een onbesneden meisje is losbandig en onhandelbaar
  Er bestaan veel fabels over besnijden. Zo zouden mannen, wanneer ze met een onbesneden vrouw seks hebben, impotent raken. Ook bestaat de hardnekkige overtuiging dat onbesneden meisjes losbandig en onhandelbaar zouden zijn en geen zonen kunnen krijgen. Het is door deze fabels voor een onbesneden vrouw moeilijk om een huwelijkspartner te vinden; een grote angst voor veel ouders.
 3. Een meisje wordt een vrouw
  Vrouwen in landen als Ethiopië en Kenia hebben altijd geleerd dat besnijdenis hoort bij de groei naar volwassenheid. Sommige vrouwen zien ‘onder het mes gaan’ als deel van hun cultuur en accepteren dat. Sterker nog: zij zijn er trots op en willen het ook voor hun dochters…
 4. Het ‘moet’ volgens de besnijdster van het dorp
  Bijna alle besnijdenissen worden door vrouwen uitgevoerd. Deze vrouwen bekleden een belangrijke maatschappelijke functie en ze genieten veel aanzien in het dorp. Als zij zeggen dat het moet, dan volgen veel ouders dat gebod.
 5. Het ‘moet’ volgens de religie
  Veel ouders zijn ervan overtuigd dat hun religie hen voorschrijft om hun dochter op een bepaalde leeftijd te laten besnijden. Maar dit is in geen enkel religieus boek terug te vinden.
  Bron: WHO, 2020

Vrouwen en meisjesbesnijdenissen

Ruim 200 miljoen meisjes en vrouwen zijn al verminkt door besnijdenis. Ze leven dagelijks met de gevolgen, zoals chronische pijn en ontstekingen. Moeilijk voor te stellen, maar velen van deze vrouwen kiezen er toch voor om hun eigen dochter hetzelfde te laten ondergaan.

Lees hier meer over in het artikel 'Waarom laten moeders hun dochter besnijden?'

Gevolgen voor meisjes

Meisjesbesnijdenissen veroorzaken lichamelijke, psychische en seksuele problemen bij de slachtoffers en hebben grote gezondheidsrisico’s die soms zelfs leiden tot de dood. De kans op problemen is groot, zowel kort na de ingreep als op de lange termijn. Veel meisjes en vrouwen leggen bij de klachten niet het verband met hun besnijdenis.

 • Lichamelijke klachten kunnen bestaan uit: extreme (chronische) pijn in onderbuik en urineweg, overmatig bloedverlies, infecties (lokaal, maar ook hepatitis, hiv en tetanus), menstruatieklachten, littekenvorming, pijn bij de seks, problemen bij de bevalling of zelfs overlijden.
 • Psychosociale klachten kunnen bestaan uit: angst, depressie, posttraumatische-stressstoornis (ptss), problemen met seks.

Door al deze lichamelijke en psychische klachten kunnen of willen meisjes vaak niet naar school. Dat meisjes hun school niet afmaken, heeft weer invloed op hun kansen op een goede baan en een goed inkomen op latere leeftijd.

Bron: WHO, 2020

Terug naar dossier 'Meisjesbesnijdenis'

We mogen onze ogen niet sluiten voor meisjesbesnijdenis.

Strijd met ons mee tegen dit onrecht!

Maak het verschil
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.