Met plezier naar school, dankzij goede wc’s

Door de betere hygiëne op school en de aparte wc’s voor meisjes verdubbelde het aantal leerlingen.

In de rij

WASHNosiata (12) uit Uganda zit in groep 5 van de basischool en loopt elke dag 2 kilometer naar school. Ze doet dat met meer plezier dan vroeger, want op haar school is veel verbeterd. De wc’s bijvoorbeeld. “We moesten in de rij wachten als we naar de wc moesten”, vertelt ze. “Daardoor misten we vaak een deel van de les.”

Nieuwe wc’s

Sinds kort heeft de school van Nosiata nieuwe wc’s (latrines), aparte voor de leraren en voor meisjes en jongens. Ze zijn schoon en stinken niet meer zoals eerst. De school heeft ook nieuwe wasruimtes waar de leerlingen hun handen kunnen wassen. Er is zelfs zeep. Door de betere hygiëne op school en de aparte wc’s voor meisjes, is het aantal leerlingen bijna verdubbeld. Het aantal schoolverlaters en het verzuim is enorm gedaald.

Gezondheidsclub

Nosiata is lid van de gezondheidsclub van school en leert daar alles over hygiëne. “Ik vertel andere kinderen en mijn ouders en familie wat ik heb geleerd. Bijvoorbeeld dat we onze handen moeten wassen met zeep als we naar de wc zijn geweest, en voor en na het eten.” Nosiata’s familie heeft inmiddels een eigen wc en een ‘tippy tap’-jerrycan (een jerrycan aan een touw die kantelt) om hun handen te wassen. Daardoor hoef je niet met vieze handen aan het kraantje te zitten. Als Nosiata over een tijdje voor het eerst ongesteld wordt, hoeft ze zich geen zorgen te maken over hoe dat nou moet met school. Dankzij de aparte wasruimtes is er voor meisjes nu een plek waar ze zich kunnen verschonen. En de school zorgt ook voor maandverband. Er zijn zelfs reservejurken voor het geval een meisje toch een keer doorlekt. Dankzij deze maatregelen kunnen meisjes gewoon naar school als ze ongesteld zijn.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.