Braziliaanse jongeren opgeleid tot schilder

Plan geeft, in samenwerking met AkzoNobel en haar verfmerk Coral, Braziliaanse jongeren uit de favelas van Natal een opleiding tot schilder. De eerste lichting bestond uit 20 kansarme jongeren, 10 meisjes en 10 jongens. Met een life skills-training, aangevuld met een technisch en praktisch gedeelte, zijn ze klaar om aan de slag te gaan.

Leren in een voetbalstadion

AkzoNobelOndanks de groeiende welvaart leeft 80% van de Brazilianen nog steeds van minder dan 1 euro per dag. Deze ongelijkheid leidt tot sociale uitsluiting en criminaliteit. Om in hun levensonderhoud en dat van hun families te voorzien, belanden jonge meisjes in deze regio vaak in de prostitutie. Vooral ongeschoolde meisjes zijn een makkelijke prooi voor exploitatie en mensenhandel. Door zich aan te sluiten bij het opleidingscentrum, krijgen ze de kans op een baan of het starten van een eigen bedrijfje.

Zo organiseert Plan samen met AkzoNobel, beroepstrainingen voor 550 kansarme jongeren in een speciaal ontwikkelt opleidingscentrum in het Arena das Dunas stadion in Natal. Het opleidingscentrum bestaat uit een klaslokaal voor maximaal veertig personen, een kleine ruimte met een werkstation met tien computers en een ruimte voor de coördinatie van het project. De eerste trainingen zijn in oktober 2014 van start gegaan.

Meer dan alleen technische vaardigheden

Plan heeft voorafgaand onderzoek gedaan naar de arbeidsmarkt: waar liggen kansen voor jongeren en welke kwalificaties hebben zij nodig? Vervolgens zijn op basis hiervan trainingen tot stand gekomen. Zo is onder meer een opleiding tot administratief medewerker ontwikkeld en heeft Plan samen met AkzoNobel de schildersopleiding toegevoegd aan het curriculum. Naast het leren van een vak, worden de jongeren getraind in sociale vaardigheden en krijgen zij de ruimte om zichzelf verder te ontplooien.

Zoals in de andere jongerenwerkgelegenheidsprogramma’s van Plan, is een life skills-training onderdeel van het opleidingsprogramma. Jongeren leren hier meer over communicatievaardigheden, samenwerken, presenteren, omgaan met uitdagingen en conflicten en tal van andere vaardigheden die belangrijk zijn bij het vinden en behouden van een baan.

Samenwerken voor onderwijs en werkgelegenheid

Plan en AkzoNobel werken al 20 jaar samen op het gebied van educatie. Via de Stichting Education Fund zijn er al meer dan 50 projecten in 15 landen ondersteund. Plan is de strategische partner voor de pijler ‘Education’ in het Human Cities Initiative van AkzoNobel.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.