Bijen brengen big business in Lallibela

Het ruige berglandschap van Lallibela in het noorden van Ethiopië verbergt een heleboel schatten. De streek is bekend om de oude, uit rotsen gehouwen kerken, maar het is ook de bakermat van dikke, zoete witte honing, gemaakt van bloemen die alleen op de hoogste bergtoppen willen bloeien.
De Lallibese bijen en hun imkers zetten een traditie voort, die teruggaat naar de late 12e en vroege 13e eeuw, toen koning Lallibela zijn beroemde rotskerken bouwde.

Honing EthiopieVloeibaar goud

Honing is het vloeibare goud van Ethiopië. De bijenhouderij is dan ook een belangrijke bedrijfstak, waar miljoenen mensen hun brood in verdienen. Ethiopië is de grootste honingproducent van Afrika en wereldwijd de vierde producent van bijenwas. Zwarte honing, rode honing en de beroemde witte honing uit Lallibela worden lokaal verkocht en vinden via honinghandelaars ook hun weg naar de hoofdstad Addis Abeba en verder het Afrikaanse continent in.

Het is een succesverhaal, met één grote ‘maar’…

De Ethiopische imkerij is al generaties precies hetzelfde gebleven. 99 procent van de bijenvolken leeft in ouderwetse rieten korven en verouderde methodes trekken een wissel op de kwaliteit en de hoeveelheid honing die de bijen produceren.
Dat moet beter kunnen, dachten de imkers van Lallibela. En met steun van Plan werken ze samen aan verbetering en uitbreiding van de bijenhouderij.

15 kilo

Om te beginnen scholen ook steeds meer vrouwen zich als imker. Sinds de start van het project in 2011 hebben 297 imkers meegedaan aan een achtdaagse train-de-trainer cursus en zijn 2.700 nieuwe imkers opgeleid. Daar zitten ook 193 vrouwen bij en 10 meisjes. Een lokaal kenniscentrum geeft trainingen over het kweken van koninginnen en 318 nieuwe volken zijn ontwikkeld.
Nieuwe, moderne technieken werpen inmiddels ook hun vruchten af: de honingproductie stijgt gestaag, met zo ’n 15 kilo per volk per jaar. Dat is pure winst in een streek waar mensen vaak niet meer verdienen dan een dollar per dag.

imker ethiopieMatch made in heaven

En het goede nieuws houdt daar nog niet op. Het assortiment van producten dat de bijenhouderij oplevert, is uitgebreid met stuifmeel, royal jelly en propolis – een geneeskrachtige stof die honingbijen maken uit knoppen, plantensap en hars. Steeds meer boeren leren bovendien om de bijenhouderij te combineren met bijvoorbeeld veeteelt. De bijen maken honing van de wilde bloemen, die later als hooi wordt gevoerd aan het vee. De combinatie met fruitteelt is helemaal ideaal, want de bijen vergroten de fruitoogst tot maar liefst 70 procent. De aanplant van mango-, papaya-, avocado-, appel- en pruimenbomen levert dus niet alleen veel meer fruit op, maar ook extra honing.
De boeren zijn blij. Het is, vinden ze, op alle fronten een match made in heaven!

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.