Toename meisjesbesnijdenis in Somalië door lockdown

‘Cutters’ gaan deuren langs om meisjes te besnijden

Amsterdam, 20 mei 2020 – In Somalië heeft de lockdown geleid tot een grote toename van meisjesbesnijdenis (Female Genital Mutilation ofwel FGM). Besnijdsters, die nu inkomsten mislopen, gaan deuren langs om meisjes te besnijden. De UNFPA waarschuwt voor een wereldwijde toename van meisjesbesnijdenis. Vanwege de crisis zal er een toename zijn van twee miljoen slachtoffers, die in de komende tien jaar anders waren voorkomen. In Somalië zullen dit jaar zo’n 290.000 meisjes worden besneden. Plan International ziet dat de coronacrisis de inspanningen om deze schadelijke praktijk in Somalië uit te roeien (met ’s werelds hoogste aantal vrouwenbesnijdenis) ondermijnt. Plan bepleit dat de bescherming en seksuele en reproductieve gezondheid van meisjes centraal moet blijven staan in de corona-aanpak waar ook ter wereld.

Besnijdsters gaan deuren langs

Plan International en partner NAFIS network merken een toename in de meldingen van meisjesbesnijdenis in het land. Verschillende klinieken zien stijgingen van het aantal aanvragen van FGM. “De lockdown en daarmee de sluiting van de scholen wordt gezien als een geschikt moment om meisjes thuis te besnijden omdat er voldoende tijd is voor meisjes om te genezen”, aldus Sadia Allin, hoofd van Plan International in Somalië.

Traditioneel wordt dit uitgevoerd tijdens schoolvakanties in de meer stedelijke gebieden of tijdens het regenseizoen op het platteland. Daarnaast motiveert de economische terugval de besnijdsters om hun toevlucht te nemen in een wel heel bijzondere manier van ronselen, waarbij ze van deur tot deur gaan en aanbieden om meisjes die thuis vastzitten tijdens de pandemie te besnijden. “Ze stonden ook voor mijn deur met de vraag of er jonge meisjes zijn die ze kunnen snijden. Ik was zo geschokt”, zegt Allin, die twee dochters van vijf en negen heeft.

Somalië kent hoogste aantal meisjesbesnijdenissen ter wereld

Wereldwijd zijn meer dan 200 miljoen meisjes en vrouwen besneden. Naar schatting lopen jaarlijks meer dan 3 miljoen meisjes het risico om besneden te worden. Somalië heeft de hoogste aantallen van meisjesbesnijdenis ter wereld: 98 procent van de meisjes tussen 5 en 11 jaar is slachtoffer. Vanwege de coronamaatregelen is het waarschijnlijk dat dit alleen maar zal toenemen. Meisjesbesnijdenis is nog steeds legaal in Somalië. Buurland Sudan heeft op 1 mei jl. een verbod ingevoerd op meisjesbesnijdenis. Wetgeving alleen is overigens niet genoeg, intensieve voorlichting en alternatieven voor FGM moeten aangeboden blijven worden. In veel landen is besnijdsters een baan, met een bijbehorend inkomen. Het bieden van een economisch alternatief voor deze cutters is daarmee ook essentieel.

Levenslange gevolgen van een besnijdenis

Meisjesbesnijdenis heeft levenslange gevolgen voor meisjes. Het veroorzaakt lichamelijke, psychische en seksuele problemen bij de slachtoffers en heeft grote gezondheidsrisico’s die soms zelfs leiden tot de dood. Een besnijdenis omvat gedeeltelijke of volledige verwijdering van de uitwendige geslachtsorganen. In Somalië wordt de vaginale opening ook vaak dichtgenaaid – een praktijk die infibulatie wordt genoemd.

___________________________________________________________________________________

Voor meer informatie of voor interviewverzoeken met Sadia Allin neem contact op met Anniek Groothuis, persvoorlichter Plan International op 06-41026557 of anniek.groothuis@planinternational.nl.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.