Sudan verbiedt besnijdenis van vrouwen en meisjes

  • 4 mei 2020

De regering van Sudan heeft een belangrijke stap gezet: het besnijden van meisjes en vrouwen wordt bij wet verboden. Deze beslissing is een enorme stap voorwaarts om deze schadelijke praktijk te stoppen. Op dit moment is in Sudan 86,6 procent van de vrouwen en meisjes tussen de 15 en 49 jaar besneden.

Anika Krstic, directeur van Plan International Sudan: ‘’Dit is nog maar het begin. Het is nu vooral een uitdaging ervoor te zorgen dat deze nieuwe wet goed wordt geïmplementeerd. Dit kan alleen als iedereen – vooral ouders, leiders, meisjes en jonge vrouwen – zich bewust wordt van deze wet en de gevolgen daarvan’’.

Lees meer over meisjesbesnijdenis

Levenslange consequenties

De afgelopen twee decennia heeft Plan zich samen met andere voorvechters van meisjes- en vrouwenrechten ingezet om deze praktijk te stoppen en een wettelijk verbod af te dwingen. Meisjesbesnijdenis is diep ingebed in de Sudanese cultuur, door traditionele opvattingen en schadelijke gender stereotypen die leiden tot discriminatie van vrouwen en meisjes. Het besnijden van meisjes en vrouwen is schadelijk voor hun gezondheid en ontneemt ze het recht om zelf te bepalen wat er met hun lichaam gebeurt. Dit heeft levenslange fysieke, maar ook psychische consequenties. Het markeert in veel landen de overgang van meisje naar vrouw, terwijl de meisjes vaak nog heel jong zijn. Ze worden hierdoor al veel te vroeg gezien als rijp voor het huwelijk, wat leidt tot kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. Naar school gaan komt er dan vaak niet meer van, waardoor de kans groot is dat ze afhankelijk worden van hun echtgenoot en niet zelf beslissingen kunnen nemen.

Op de hoogte blijven van het werk van Plan? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.