Meisjes en jonge vrouwen voelen zich buitengesloten van de politiek

Tien jaar Wereldmeisjesdag: Plan International houdt internationaal onderzoek naar participatie van meisjes & jonge vrouwen

 

Amsterdam, 4 oktober – Uit grootschalig internationaal onderzoek Equal Power Now van Plan International blijkt dat meisjes en jonge vrouwen zich massaal uitgesloten voelen van politieke participatie. Zij herkennen zich niet in hun politieke leiders en zien hun belangen nauwelijks vertegenwoordigd worden. Wereldwijd wordt politiek leiderschap en vertegenwoordiging nog steeds sterk gedomineerd door mannen: slechts één op de vier (26%) nationale parlementsleden is vrouw en slechts één procent is jonger dan 30 jaar[1]. Het onderzoek is uitgevoerd in aanloop naar Wereldmeisjesdag (11 oktober), een door de Verenigde Naties uitgeroepen dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de rechten en kansen van meisjes. Het is dit jaar de tiende keer dat Wereldmeisjesdag plaatsvindt.

Aan het onderzoek Equal Power Now: Girls, Young Women & Political Participation deden 29.000 meisjes en jonge vrouwen (15 – 24 jaar) uit 29 landen mee, waaronder Kenia, Colombia, Canada, Duitsland, Indonesië, Peru, Zweden, Malawi, Vietnam, Verenigde Staten en Zambia. In Nederland zijn 1.000 meisjes en jonge vrouwen ondervraagd.

Anna, 23 jaar: “Als jonge vrouw merk ik dat je je anders voorbereidt op deelname aan een politieke discussie dan dat mannen en jongens doen. Zij worden van nature aangemoedigd om ruimte in te nemen, terwijl je als jonge vrouw het gevoel hebt dat die ruimte niet voor jou gemaakt is.”

Meisjesactivisten in Bangladesh – Plan International

Jonge vrouwen vinden politiek een mannenwereld

Het overgrote merendeel (97 procent) van de ondervraagde meisjes en vrouwen vindt het belangrijk om politiek actief te zijn. Bijvoorbeeld door te stemmen, een petitie te tekenen of lid te zijn van een jongerenbeweging. Toch voelen meisjes en vrouwen zich nauwelijks vertegenwoordigd in de politiek, blijkt uit het onderzoek.

Wereldwijde  conclusies:

  • Slechts 34% van de ondervraagde jonge vrouwen vindt dat politici werken aan thema’s die voor hen belangrijk zijn.
  • Slechts de helft (50%) is van mening dat hun omgeving politieke participatie van meisjes en jonge vrouwen accepteert. Een op de vijf (19%) is zelfs persoonlijk weerhouden van politieke deelname.
  • Van de Nederlandse meisjes en jonge vrouwen is 41 procent het vertrouwen in politieke leiders verloren, wereldwijd is dat 56%.
  • Wereldwijd vindt 45% van de ondervraagden dat politiek leiders hun standpunten niet begrijpen.
  • 4 van de 10 (40 procent) jonge vrouwen denkt dat vrouwelijke politici slachtoffer worden van misbruik en intimidatie. Nog eens 42 procent is van mening dat vrouwelijk leiders worden beoordeeld op hun uiterlijk of kleding. In Nederland liggen die percentages lager (respectievelijk 23% en 31%).
  • Een op de drie (32%) jonge vrouwen wereldwijd zegt geen enkele politicus te kennen die haar inspireert om zelf politiek actief te worden.
  • 1 op de 5 (21 procent) Nederlandse meisjes is tevreden met wat politici doen aan thema’s die zij belangrijk vinden, zoals klimaatverandering. Wereldwijd is dit 11 procent.
meisje uit Peru spreekt in Spanje
Youth advocate Nohelia (uit Peru) – Plan International

 

Garance Reus-Deelder, Directeur Plan International: “Jonge vrouwen willen graag politiek actief zijn, in welke vorm dan ook. Maar wereldwijd wordt hen nog steeds het recht ontzegd om beslissingen te nemen die hun leven het meest beïnvloeden. Door diepgewortelde genderongelijkheid ondervinden meisjes en jonge vrouwen meer en andere obstakels bij hun politieke participatie dan hun mannelijke leeftijdsgenoten.”

Klimaatverandering, armoede, mentale gezondheid zijn thema’s die meisjes bezighouden

Een juiste afspiegeling van meisjes en vrouwen in de politiek is niet alleen een kwestie van rechtvaardigheid, maar ook noodzakelijk om thema’s te agenderen die hen aangaan. Wereldwijd zien meisjes en jonge vrouwen vredespolitiek (55 procent) en klimaatverandering (54 procent) als prioriteit, naast de aanpak van armoede en werkloosheid (55 procent). Voor Nederlandse jonge vrouwen is ook mentale en fysieke gezondheid een belangrijk politiek aandachtspunt (49%).

Jaarlijks onderzoek naar barrières die gendergelijkheid in de weg staan

Plan International doet onder de noemer State of the World’s Girls elk jaar, in aanloop naar Wereldmeisjesdag,  onderzoek naar de uitdagingen die specifiek meisjes tegenkomen in hun leven en daarmee gendergelijkheid in de weg staan. Dit jaar pleiten meisjes en jonge vrouwen voor hun recht op toegang tot politieke besluitvorming, op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Dit omvat onder meer de ondersteuning van door jonge vrouwen geleide en feministische organisaties en een zerotoleranceaanpak van (seksuele) intimidatie van vrouwelijke politici en activisten.

[1] Inter-Parliamentary Union, Youth participation in national parliaments, 2021, retrieved 25th June 2022

meisje kijkt de camera in
Meisjesactivist tijdens de Girls Get Equal campagne in Vietnam – Plan International

Voor meer informatie kunt u contact op met Anniek Groothuis op 06-41026557 of mail naar pers@planinternational.nl

Rapport: Link naar het hele onderzoek

Country factsheet: Link naar de Nederlandse onderzoeksresulaten

Nederlandse executive summary: Link naar Nederlandse samenvatting van het rapport

Plan International

Plan International is een internationale, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie zonder politieke, godsdienstige of commerciële doelstellingen. Plan International streeft naar een rechtvaardige wereld die de rechten van kinderen en gelijkheid voor meisjes en jonge vrouwen bevordert. Plan International werkt al meer dan tachtig jaar aan duurzame armoede- en onrechtbestrijding en betere levensomstandigheden van kinderen en jongeren in meer dan vijftig landen in Afrika, Azië, Midden Oosten en Latijns-Amerika.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.