Drie meisjes in Sierra Leone overleden na besnijdenis

Amsterdam, 5 februari 2024 – Internationale media melden dat in de afgelopen maand drie meisjes zijn gestorven aan de gevolgen van genitale verminking in Sierra Leone. De praktijk, waarbij de externe genitaliën van een meisje worden weggesneden, wordt gezien als essentieel onderdeel van inwijding in de bondo-gemeenschap, een all-female genootschap. 83 procent van de vrouwen in Sierra Leone is genitaal verminkt, een van de hoogste percentages wereldwijd.

Dinsdag 6 februari is het Zero Tolerance Day, een dag die uitgeroepen is door de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor Female Genital Mutilation (FGM), ook wel vrouwelijke genitale verminking. Ook dit jaar voert Plan International campagne tegen deze praktijk. Wereldwijd zijn er ruim 200 miljoen meisjes en vrouwen besneden. De ingreep brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee: genitale verminking kan leiden tot ernstig bloedverlies, chronische pijn, depressies, complicaties bij seks en bevallen en zelfs de dood.

Genitale verminking is een grove schending van de mensenrechten waar vooral meisjes tussen de 10 en 14 jaar slachtoffer van worden, benadrukt Muniratu Issifu, directeur bij Plan International in Sierra Leone: “Genitale verminking, ook wel bondo genoemd in Sierra Leone, is het overgangsritueel waarbij meisjes klaargemaakt worden voor het huwelijk en mogen toetreden tot de bondo-genootschap. Dit lidmaatschap levert sociale status op, terwijl onbesneden vrouwen discriminatie ondervinden. FGM heeft een belangrijke sociaal-culturele betekenis waardoor het lastig is de praktijk uit te bannen: slechts 34 procent van de bevolking vindt dat FGM moet stoppen. Plan International traint daarom jongerengroepen om zich uit te spreken over de gezondheidsrisico’s en lobbyt voor wetgeving die FGM verbiedt.”

Genitale verminking uitbannen

Genitale verminking is een van de meest extreme vormen van discriminatie tegen meisjes en vrouwen: de praktijk komt voort uit diepgewortelde ongelijkheid en de wens om de vrouwelijke seksualiteit te onderdrukken. In aanloop naar Zero Tolerance Day vraagt Plan International daarom extra aandacht voor het recht op zelfbeschikking en de seksuele rechten van meisjes en jonge vrouwen.

Over de hele wereld strijdt Plan International tegen genitale verminking, door voorlichting te geven over de gezondheidsrisico’s en de seksuele en reproductieve rechten van meisjes en vrouwen. Genitale verminking uitbannen kan pas als de sociale norm verandert, daarom werkt Plan International nauw samen met ouders, dorpshoofden, overheden, dokters en meisjes zelf. Bovendien lobbyt Plan International samen met meisjes en jonge vrouwen voor betere wetgeving zodat een nieuwe generatie meisjes deze verminking bespaard blijft.



Noot voor de redactie
Anniek Groothuis (persvoorlichter) is bereikbaar voor vragen of interviewverzoeken: +31641026557 of anniek.groothuis@planinternational.nl

Bronnen
UNFPA Sierra Leone/Democratic Health Survey (2019), WHO (2022), Guardian (2024)

Over Plan International
Plan International is een ontwikkelingsorganisatie die wereldwijd actief is in meer dan 75 landen en zich in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten inzet voor kwetsbare kinderen, met speciale aandacht voor meisjes en jonge vrouwen. Plan International doet dit door de achtergestelde positie van meisjes en jonge vrouwen op te heffen zodat zij dezelfde kansen en rechten hebben als jongens. Zo werkt Plan International, met de steun van duizenden sponsors, bedrijven en (institutionele) donoren aan een beter leven voor kwetsbare kinderen en jongeren in landen wereldwijd.

 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.