Betrokkenheid Nederland bij crisis Oekraïne blijft groot: opbrengst ruim 175 miljoen

DEN HAAG – De grote landelijke actiedag in maart en de niet aflatende stroom aan donaties daarna zorgden tot nu toe voor de indrukwekkende opbrengst van 175.495 miljoen euro. Nederlanders gaven bijzonder gul en dat is voor de hulporganisaties achter Giro555 van grote betekenis. Van de actieopbrengst is in het eerste half jaar in totaal 62,6 miljoen euro besteed. Het grootste deel daarvan ging naar hulp om mensen te ondersteunen in hun levensonderhoud (43%). Daarnaast is veel geïnvesteerd in voedselhulp (18%) en het bieden van onderdak (12%). Met de resterende actieopbrengst blijven de hulporganisaties achter Giro555 nog tot eind februari 2025 hulp bieden.

Vanavond op NPO 1: Pauw in Oekraïne

Ruim zeven maanden na de landelijke Giro555-actiedag voor Oekraïne bezoekt Jeroen Pauw het land. Pauw gaat naar plekken waar hulp wordt geboden of waar hulp nodig is en maakt de balans op. Samen met Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, bezoekt hij projecten van verschillende hulporganisaties. Het indringende en aangrijpende verslag is een persoonlijke getuigenis van Jeroen Pauw waarin hij talloze Oekraïners voor de camera spreekt. Kinderen, moeders, vrijwilligers, artsen, psychologen, mijnenruimers, en heel veel anderen vertellen hun verhaal. De reportage geeft een goed beeld van de verwoestingen en de totale ontwrichting van de levens van Oekraïners. En laat duidelijk zien welke steun zij de komende jaren nodig zullen hebben.

Lees ook: Dit doet Plan International voor Oekraïense vluchtelingen

Voorbereiden op een strenge winter

Oekraïne heeft over het algemeen te maken met strenge winters. Tal van lokale hulporganisaties in het hele land, gesteund door de Nederlandse hulporganisaties achter Giro555, helpen getroffenen met de reparaties van hun huizen, zoals dak- en raamherstel. Maar ook dekens, warme kleding en matrassen en beddengoed voor tijdelijke onderkomens zijn hard nodig. Vrijwilligers van deze lokale hulporganisaties, vaak zelf ontheemde Oekraïners, zetten zich voor hun landgenoten in om alles winterklaar te maken.

Aanhoudend conflict vraagt om meer hulp

Het einde van het conflict in Oekraïne is nog niet in zicht. De situatie in het land verandert per dag. De stromen ontheemden en vluchtelingen zijn ongewis. Er zijn meer vluchtelingen en ontheemden, maar ook steeds meer terugkerende Oekraïners. Kinderen blijven vaak langer in een vreemd land, en hebben taallessen nodig om mee te kunnen komen op school, alleenstaande vrouwen hebben juridische bijstand nodig en er is veel vraag naar psychosociale hulp. Het zijn slechts een paar voorbeelden van de talloze hulpprojecten waar de hulporganisaties achter Giro555 met lokale partners bij betrokken zijn.

Economische crisis zorgt voor extra druk in crisisgebied

Zoals ook in Nederland hebben Oekraïne en omliggende landen eveneens te maken met stijgende prijzen en energietekorten. Veel Oekraïners hebben het daardoor nog veel moeilijker. De gezamenlijke hulporganisaties spannen zich in om de zwaarst getroffenen te ondersteunen met bijvoorbeeld cash geld, maaltijdvouchers en brandstof.

Verdeling van het geld over landen

Van het tot nu toe bestede geld ging 74% naar hulpprojecten in Oekraïne, 13% naar opvang van vluchtelingen in Polen en de rest naar de overige landen waar de samenwerkende hulporganisaties Oekraïners ondersteunen.

Lees ook: Oekraïense kinderen krijgen kamperend in de bossen een stukje zomer terug

Organisaties achter Giro555

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Dit zijn de hulporganisaties achter deze Giro555-actie: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF Nederland, Nederlandse Rode Kruis, Plan International, Terre des Hommes en World Vision.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.