Girls first; de wereld wordt beter van sterke meisjes

Plan komt al jaren op voor de rechten van meisjes. Investeren in meisjes loont: als het goed met ze gaat, profiteert iedereen mee. Want juist meisjes kunnen het verschil maken als ze de kans krijgen om naar school te gaan. Want met een jaar extra onderwijs verdienen zij later 10 – 20 procent meer en besteden van hun inkomen 90 procent aan hun gezin. Plan wil meisjes daarom het gereedschap geven om te leren, voor zichzelf op te komen, zich te ontwikkelen en hun eigen beslissingen te kunnen nemen.

De afgelopen vijf jaar voerde Plan het Girl Power-programma uit in 10 landen: meer dan 1,5 miljoen meisjes ervaren minder fysiek, seksueel en emotioneel geweld. Zij zijn beter in staat om “nee” te zeggen en weten bescherming te vinden als dat nodig is. Toch moet er nog veel meer gebeuren. Meisjes worden wereldwijd nog steeds achtergesteld, gediscrimineerd en blootgesteld aan (seksueel) geweld. Simpelweg omdat ze jong en een meisje zijn.

steun meisjes

Waarom focussen op meisjes?

Onderzoek wijst uit dat investeren in meisjes loont. Onder goede omstandigheden bloeien meisjes op. Als ze genoeg te eten hebben, veilig zijn, de kans krijgen om naar school te gaan en te beslissen over hun eigen leven, zetten ze zich niet alleen in voor zichzelf maar ook voor hun familie en zelfs voor de hele gemeenschap. Als meisjes de kans krijgen om actief mee te doen, heeft iedereen daar baat bij.

Wat houdt meisjes tegen?

Meisjes over de hele wereld worden geconfronteerd met flinke obstakels:

  • Geen toegang tot school: wereldwijd gaan meer dan 61 miljoen meisjes niet naar school door armoede, geweld op school, omdat de school te ver weg is of omdat er geen sanitaire voorzieningen zijn op school.
  • Gedwongen (kind)huwelijken: elk jaar trouwen 15 miljoen meisjes jonger dan 18 jaar. Dat zijn er 41.000 per dag. Als ze eenmaal getrouwd zijn, wordt van hen verwacht dat ze snel moeder worden. Lichamelijk en geestelijk zijn ze daar vaak nog niet klaar voor. Kindhuwelijken beroven meisjes van hun jeugd en toekomst.
  • Risicovolle zwangerschappen: als meisjes jong zwanger worden, hebben ze meer kans op complicaties, vroeggeboorte en doodgeboren kinderen. De op een na belangrijkste doodsoorzaak voor 15 tot 19-jarige meisjes wereldwijd is overlijden tijdens de zwangerschap of bevalling.
  • Ondervoeding: in ontwikkelingslanden lopen meisjes twee keer meer kans op ondervoeding dan jongens. In veel culturen mogen meisjes en vrouwen pas eten als de mannen hun buik vol hebben. Deze discriminatie resulteert in chronische ondervoeding en gezondheidsklachten.
  • Geweld: wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen te maken met geweld. Of het nu gaat om fysiek geweld, psychische mishandeling of seksueel misbruik; elke vorm is schadelijk. Geweld beperkt meisjes in hun kansen en berooft ze van hun kracht.

Geef meisjes kracht en verander de wereld

Investeren in meisjes is investeren in de toekomst. Als meisjes naar school gaan, verdienen ze later meer geld en krijgen ze minder kinderen. Hun kinderen zijn ook gezonder, omdat opgeleide moeders beter zijn geïnformeerd over ziektes, preventie, voeding en zorg en dus beter voor hun kinderen zorgen. En er is nog meer goed nieuws: meisjes met een middelbare schoolopleiding trouwen maar liefst zes keer minder vaak op jonge leeftijd. Ook hechten opgeleide moeders meer aan een opleiding voor hun kinderen dan moeders die zelf niet naar school gingen.

Meisje in de klas in Laos

Het is tijd voor meisjes

Er is een stevige beweging nodig om ervoor te zorgen dat meisjes vooruitkomen. In 2015 namen wereldleiders meisjes- en vrouwenrechten op in de 2030 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Een van de zeventien strijdpunten gaat over het creëren van een wereld waarin niemand achterblijft.

Wereldwijde doelen

Nooit eerder was er een gezamenlijke actie van 193 landen om een eind te maken aan praktijken en tradities die de rechten van meisjes ondermijnen, zoals kindhuwelijken, meisjesbesnijdenis en seksueel geweld. Een mooi stap vooruit. Want als meisjes worden opgeleid, worden beschermd tegen geweld en voor zichzelf durven op te komen, kunnen ze de cirkel van armoede doorbreken.

Help mee

Investeer ook in meisjes en steun onze projecten.

Geef meisjes kracht

en verander de wereld

Doneer nu
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.