Toolkit voor scholen

In deze toolkit vind je verschillende leuke lesideeën om het werk van Plan International bij jou op school onder de aandacht te brengen. Op een laagdrempelige en interactieve manier worden de leerlingen bewust van de kansen en rechten van meisjes en jongens, voornamelijk in ontwikkelingslanden. In deze toolkit vind je:

  • informatie over Plan International;
  • een oproep om mee te doen aan de statiegeldactie;
  • lesbrieven over het verschil tussen rechten en kansen voor jongens en meisjes wereldwijd;
  • een spel dat je met de klas kunt doen waarbij de kinderen echt kunnen voelen dat het uitmaakt waar je wordt geboren en of je wordt geboren als meisje of jongen;
  • meer informatie over het actiepakket. In het actiepakket zit promotiemateriaal dat de kinderen kunnen gebruiken om nog meer aandacht voor hun actie te vragen.
Meisje Bangladesh geboortebewijs

Doe mee aan de statiegeldactie!

Start met je school een statiegeldactie en geef kinderen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika een identiteit en een toekomst!

In Nederland is het heel normaal dat elk kind een geboortebewijs heeft. Maar in ontwikkelingslanden heeft 1 op de 4 kinderen onder de vijf jaar dit belangrijke document niet. Zonder geboortebewijs bestaan ze in feite niet. Ze kunnen geen gezondheidszorg krijgen, zich niet inschrijven om examen te doen en geen identiteitsbewijs aanvragen.

Voor 8 euro kan Plan een kind een geboortebewijs geven. Dit zijn 32 statiegeldflessen. Dat wordt dus inzamelen! Meld je school hier aan.

Actiepakket

Als je in actie komt met je school dan is het natuurlijk leuk om dat aan zoveel mogelijk mensen te laten weten! Daarom hebben we een actiepakket ontwikkeld. In het actiepakket zitten onder andere vlaggetjes, bedankkaartjes, een donatiebox en flyers.

Willen jullie zoveel mogelijk aandacht voor jullie actie? Vraag dan ons actiepakket aan door een mailtje te sturen naar voorplan@planinternational.nl.

Lesmaterialen

We hebben verschillende lesmaterialen ontwikkeld voor de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. Het materiaal bestaat uit een lesbrief met daarin de benodigde uitleg en werkbladen voor de leerlingen. Je kunt een hele les doen of kiezen voor een onderdeel. De lesbrieven variëren in lengte. Per lesbrief is aangegeven hoe lang het lesonderdeel duurt.

Doelen

  • De leerlingen doen basiskennis op over het leven van meisjes wereldwijd.
  • De leerlingen zien de verschillen en overeenkomsten tussen het leven van meisjes (en jongens) in ontwikkelingslanden en in Nederland.
  • De leerlingen hebben meer begrip voor de problemen van meisjes en jongens wereldwijd.
  • De leerlingen begrijpen dat alle meisjes en jongens recht hebben op een menswaardig bestaan en zien in dat alle mensen en kinderen, waar ook ter wereld, gelijke rechten en kansen zouden moeten hebben.
  • De leerlingen onderzoeken hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan een betere toekomst voor meisjes en jongens wereldwijd.

Spel: Zet een stap vooruit

‘Zet een stap vooruit’ is een spel dat je met de hele klas kunt doen. Het is een rollenspel waarbij de leerlingen voorafgaand allemaal een kaartje uitgedeeld krijgen met daarop het personage dat zij tijdens het spel zijn. Bijvoorbeeld een meisje van 13 op het platteland in Mali uit een zeer religieus gezin. Of een jongen van 8 jaar uit een rijke familie in India.

De leerkracht leest stellingen op en als de leerlingen denken dat die situatie van toepassing is op hun personage, dan doen ze een stap naar voren. Aan het einde van het spel zien de leerlingen dat een aantal van hen bijna geen stap vooruit heeft kunnen doen. Het spel maakt op een speelse manier inzichtelijk dat de plek waar je wordt geboren van invloed is op je kansen in het leven. En dat het uitmaakt of je een jongen of meisje bent.
Je kunt de handleiding van het spel hier downloaden en de spelkaarten hier downloaden.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.