Belangrijke feiten over meisjes

Dagelijks worden miljoenen meisjes in ontwikkelingslanden achtergesteld, uitgebuit en gediscrimineerd. Alleen omdat ze meisje zijn! Wij hebben een paar belangrijke feiten over meisjes wereldwijd voor je op een rij gezet.

1. In ontwikkelingslanden trouwt 1 op de 3 meisjes voordat ze volwassen is

Kindhuwelijken brengen de gezondheid en ontwikkeling van meisjes in gevaar. Naar school gaan kunnen ze wel vergeten en ze krijgen baby’s wanneer hun lichaam nog helemaal niet klaar is voor een zwangerschap en een bevalling.
(Bron: Unicef, 2020)

2. Onderwijs voor meisjes zorgt voor grote afname van kindersterfte

Niets werkt zo effectief tegen kindersterfte als onderwijs aan meisjes. Als alle meisjes in ontwikkelingslanden de middelbare school zouden afmaken, daalt de kindersterfte met 49 procent. Meisjes met een diploma verdienen meer, zijn beter geïnformeerd over ziektes en maken beter gebruik van medische hulp. (Bron: Borgenproject, 2017)

 • 3. Tienerzwangerschappen zijn doodsoorzaak nummer één van meisjes 15 - 19 jaar

  Een zwangerschap op jonge leeftijd kan zeer gevaarlijk zijn voor een meisje en haar baby. Het verhoogt de kans op vroeggeboorte, complicaties tijdens de bevalling en het overlijden van de pasgeboren baby. Jaarlijks bevallen ongeveer 16 miljoen meisjes tussen de 15 en 19 jaar. (Bron: WHO, 2020)

 • 4. Van alle slachtoffers van mensenhandel die worden ontdekt, is 72 procent meisje of vrouw

  Drie op de vier slachtoffers van kinderhandel wereldwijd is een meisje. Meer dan vier op de vijf verhandelde vrouwen en bijna driekwart van de verhandelde meisjes worden verhandeld met het oog op seksuele uitbuiting. (Bron: UN Women, 2018)

 • 5. In de afgelopen 10 jaar zijn er 25 miljoen kindhuwelijken voorkomen

  Mede door de strijd tegen kindhuwelijken daalde het aantal vrouwen dat voor haar achttiende trouwde met 15 procent: van 1 op de 4 naar 1 op de 5. Dit komt onder andere doordat meer meisjes naar school gaan en overheden pro-actiever investeren in meisjes. (Bron: Unicef en UN News, 2020)

6. 31 procent van de jonge vrouwen tussen de 15 en 24 jaar volgt geen onderwijs en heeft geen werk

Dat is meer dan twee keer zoveel als jonge mannen (14 procent). (Bron: UN Women, 2020)

7. Bij rampen worden meisjes vaak extra hard geraakt

Ook tijdens de corona crisis. De pandemie verhindert programma’s die meisjesbesnijdenissen en kindhuwelijken moeten tegengaan met als gevolg dat er naar verwachting in de komende 10 jaar 13 miljoen meer kindhuwelijken zullen plaatsvinden. (Bron UNFPA, 2020)

 • 8. Wereldwijd zijn ruim 200 miljoen meisjes en vrouwen besneden

  44 miljoen van deze slachtoffers zijn nog geen vijftien jaar oud. Slachtoffers worstelen vaak levenslang met de fysieke en emotionele gevolgen van de ingreep. Elk jaar lopen nog eens 3 miljoen meisjes het gevaar om besneden te worden. (Bron: WHO, 20202)

 • 9. Van alle ondervoede mensen is 60 procent meisje of vrouw

  In veel landen mogen vrouwen en meisjes pas eten nádat hun mannelijke familieleden zijn uitgegeten. Deze vorm van discriminatie kan chronische ondervoeding en een slechte gezondheid veroorzaken. (Bron: World Hunger, 2016)

 • 10. Een kindhuwelijk is één van de belangrijkste redenen om te stoppen met school

  Als een meisje voor haar achttiende trouwt, neemt de kans dat ze haar middel- bare school afmaakt ieder jaar dat ze getrouwd is met 4 tot 6 procent af. (Bron: The Word Bank, 2017).

11. Onderwijs biedt meisjes bescherming tegen kindhuwelijken en tienerzwangerschappen

Want geschoolde meisjes zijn mondiger, weerbaarder en kennen hun rechten. Bovendien zijn ze later minder afhankelijk, omdat ze grotere kans hebben op werk en zo hun eigen geld verdienen. Ze kunnen beter voor zichzelf en hun toekomstige kinderen zorgen.

Samen maken we het verschil!

Samen met jou kunnen we de barrières van meisjes - zoals kindhuwelijken en tienerzwangerschappen - wegnemen. Doe mee voor slechts € 10 per jaar en geef meisjes een kans op een betere toekomst. Jij ondersteunt zo onze projecten en bent als eerste betrokken bij petities en andere acties, die we opzetten om de barrières tegen te gaan. En onze acties werken!

Petitie tegen meisjeshandel

In 2018 hebben 46.013 mensen onze petitie tegen meisjeshandel in Nepal getekend, waarna de burgemeester van de grensregio een grote bewustwordingscampagne heeft opgezet die meisjes beter helpt te beschermen tegen mensenhandel.

Petitie tegen kindhuwelijken

In 2016 hebben we met onze petitie ruim 42.000 handtekeningen verzameld tegen kindhuwelijken in Malawi. Dit heeft direct bijgedragen aan het aannemen van een nieuwe wet, waardoor kinderen niet mogen trouwen voordat ze 18 jaar zijn. Een groot succes!

Samen doorbreken we de barrières voor vele meisjes

Doe mee voor slechts € 10 per jaar

Ja, ik doe ook mee!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.