Feiten over meisjes

Dagelijks worden miljoenen meisjes in ontwikkelingslanden achtergesteld, uitgebuit en gediscrimineerd. Alleen omdat zij meisjes zijn! Wij hebben een paar belangrijke feiten over meisjes wereldwijd voor je op een rij gezet.

1. In ontwikkelingslanden is 1 op de 3 vrouwen als kind getrouwd.

Deze vrouwen trouwden voordat ze achttien jaar waren. Kindhuwelijken brengen de gezondheid en ontwikkeling van meisjes in gevaar. Naar school gaan kunnen ze wel vergeten en ze krijgen baby’s wanneer hun lichaam nog helemaal niet klaar is voor een zwangerschap en een bevalling. (Bron: Girls Not Brides, 2017)

2. Onderwijs voor meisjes bevordert de afname van kindersterfte met 49 procent

Niets werkt zo effectief tegen kindersterfte als het onderwijzen van meisjes. Als alle meisjes in ontwikkelingslanden de middelbare school zouden afmaken, daalt de kindersterfte met 49 procent. Ze verdienen meer, zijn beter geïnformeerd over ziektes en maken beter gebruik van medische hulp. (Bron: Borgenproject, 2017)

Betere kansen voor meisjes

Meisjes moeten betere toekomstkansen en dezelfde rechten krijgen als jongens! Daarom werkt Plan International aan toegang tot onderwijs voor meisjes en neemt barrières weg die hun ontwikkeling in de weg staan. Plan vergroot hun zelfvertrouwen zodat ze kunnen opkomen voor hun rechten.

 • 3. Tienerzwangerschappen zijn doodsoorzaak nummer één van meisjes (15-19 jaar)

  Een zwangerschap op jonge leeftijd kan zeer gevaarlijk zijn voor een meisje en haar baby. Het verhoogt de kans op vroeggeboorte, complicaties tijdens de bevalling en het sterven van de pasgeboren baby. (Bron: World Health Organization, 2018)

 • 4. In de afgelopen 10 jaar zijn er 25 miljoen kindhuwelijken voorkomen

  Door de strijd tegen kindhuwelijken daalde het aantal vrouwen dat voor haar achttiende trouwde met 15 procent: van 1 op de 4 naar 1 op de 5. Dit komt onder andere doordat meer meisjes naar school gaan en overheden pro-actiever investeren in meisjes. (Bron: Unicef en UN News 2018)

 • 5. In Nederland leven zo’n 41.000 besneden meisjes en vrouwen

  Hoewel meisjesbesnijdenis in Nederland verboden is, lopen ieder jaar meer dan 200 meisjes het risico om besneden te worden, met name als ze (tijdelijk) terugkeren naar het land van herkomst. (Bron: Pharos, 2019)

6. Wereldwijd zijn ruim 200 miljoen meisjes en vrouwen besneden

44 miljoen van deze slachtoffers zijn nog geen vijftien jaar oud. Slachtoffers worstelen levenslang met de fysieke en emotionele gevolgen van de ingreep. Gelukkig zien we – door voorlichting en aanpassingen in nationale wetgeving – een relatieve afname van meisjesbesnijdenis. Door de bevolkingsgroei blijft het absolute aantal meisjes dat wordt besneden helaas nog wel toenemen.
(Bron: African Impact, 2019)

7. Een kindhuwelijk is één van de belangrijkste redenen om te stoppen met school

Als een meisje voor haar achttiende trouwt, neemt de kans dat ze haar middel-
bare school afmaakt ieder jaar met 4 tot 6 procent af. (Bron: The Word Bank, 2017)

 • 8. Wereldwijd heeft 1 op de 3 vrouwen geen toegang tot een veilige wc

  Het gebrek aan veilige, schone en aparte wc’s voor meisjes en vrouwen brengt hen wereldwijd in onveilige situaties. Met name de 526 miljoen meisjes en vrouwen die helemaal geen toegang hebben tot een wc en buiten moeten poepen en plassen, lopen een groot risico op ziektes, intimidatie en fysiek geweld. (Bron: Wateraid, 2013)

 • 9. Van alle ondervoede mensen is 60 procent meisje of vrouw

  In veel landen mogen vrouwen en meisjes pas eten nádat hun mannelijke familieleden zijn uitgegeten. Deze vorm van discriminatie kan chronische ondervoeding en een slechte gezondheid veroorzaken. (Bron: World Hunger, 2016)

 • 10. Gendergelijkheid tussen vader en moeder helpt zonen en dochters

  Zowel jongens als meisjes hebben meer kansen in hun leven als hun moeder naar school is geweest en hun vader meer betrokken is bij het gezin. Als een moeder onderwijs heeft gehad, stuurt ze haar kinderen ook vaker naar school. En wanneer de vader betrokken is bij het gezin, tonen hun zonen minder seksueel agressief gedrag en gaan hun dochters op latere leeftijd gezondere relaties aan en zijn ze seksueel autonomer. (Bron: Plan Canada, 2011)

 
 
 
 
 

Red levens!

Stel je voor dat er geen IC is, geen voorlichting, geen zeep, geen water. De gevolgen van het coronavirus zullen voor veel families en kinderen desastreus zijn. Help mee om verspreiding tegen te gaan.

Waterfilter webshop cadeau
Doneer eenmalig!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.