Zware overstromingen Peru: Plan biedt noodhulp

  • 5 april 2017

Peru kampt met de zwaarste overstromingen in twintig jaar. Extreme regenval heeft rivieren veranderd in nietsontziende modderstromen die ver buiten hun oevers treden. Naar schatting zijn meer dan 1 miljoen Peruanen getroffen. Bijna 1,9 miljoen kinderen kunnen niet naar school.

Plan biedt noodhulp in het getroffen gebied. Er wordt gezorgd voor schoon drinkwater, tijdelijke woningen, sanitaire voorzieningen en vervangend onderwijs. Daarnaast richt het noodhulpprogramma zich op het beschermen en emotioneel ondersteunen van de slachtoffers van de overstromingen.

Niet naar school

Oversromingen in Peru

Alleen al in de regio Piura zijn ruim 90.000 kinderen getroffen door de overstromingen. Veel scholen zijn dicht omdat de gebouwen verwoest zijn of wegen onbegaanbaar. Kinderen kunnen niet naar school en lopen zonder toezicht van ouders rond. Dit is vooral gevaarlijk voor meisjes.

Geen oogst, geen geld

De gewassen van duizenden gezinnen zijn verwoest, waardoor er geen inkomen is. Als straks de scholen weer open gaan, maar er is minder geld en meer hulp in en rond het huis nodig, zijn het vaak de meisjes die thuis moeten blijven, met alle gevolgen van dien voor hun toekomst. Daarom richt Plan zich extra op de bescherming van meisjes.

Noodpakketten

In Piura hoopt Plan 12.000 kinderen en jongeren te bereiken met het uitdelen van noodpakketten aan de getroffen families. In deze pakketten zit onder meer schoon drinkwater, voedsel voor baby’s en peuters en hygiëne-kits voor meisjes en vrouwen. Plan werkt al 22 jaar in Piura en krijgt veel vertrouwen van de lokale bevolking. Daarom is het mogelijk om op een effectieve en ordelijke manier noodhulp te bieden.

Modderstroom

Naast Peru worden ook andere delen van Zuid-Amerika geteisterd door de hevige regenval. Zo sleurde een vernietigende modderstroom in Colombia het stadje Mocoa mee, waarbij naar schatting meer dan 250 doden vielen, waaronder veel kinderen.

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.