Zuid-Sudan: meisjes verkocht voor een koe

  • 11 mei 2017

Een eindeloze stroom vluchtelingen, voedselgebrek, ziekte en angst voor geweld. Makkelijk is het werk van Celestino Dumo (52) niet. Maar voor de internationale coördinator van Plan in het Zuid-Sudanese district Awerial is het een roeping om anderen te helpen.

noodhulp hongersnood zuid-sudan

In 2013 brak in Zuid-Sudan een gewapend conflict uit tussen de regering en de oppositie. Sindsdien is de situatie in het toch al wankele land verergerd. Geweld tussen bevolkingsgroepen, de dreiging van bewapende milities, corruptie, een ingestorte economie en sinds februari een officiële hongersnood, hebben het land in diepe ellende gestort.

Chaos

In die chaos probeert Celestino Dumo ontheemden een nieuwe kans op leven te geven. De ‘Humanitarian Hub’, een tentenkamp van ontwikkelingsorganisaties in Awerial, is sinds drie jaar zijn thuis. “Ik heb eigenlijk geen vrede gekend vanaf dat ik een klein jochie was”, zegt hij, terwijl hij zijn tent dichtritst. “Daarom wijd ik nu mijn leven aan dit werk.”

Eindeloze stroom vluchtelingen

Dumo noemt de omvang van de ramp ‘overweldigend’. “Er lijkt geen einde te komen aan de stroom vluchtelingen die Awerial binnenkomen.” De cijfers die hij noemt zijn schokkend: “Een gemeenschap van 65.000 mensen moest in minder dan een week plaats maken voor 175.000 nieuwkomers.”

Ik hou zwakke kinderen in mijn armen die later sterven. Het grijpt me naar de keel.

Van de ene ellende in de andere

De oorlog vernietigt de bestaansmiddelen van mensen. “Ze vluchten met niets en moeten hier een nieuw leven beginnen.” Ze zijn welkom, zegt Dumo, maar tegelijkertijd komen ze van de ene ellende in de andere. “Vanuit een situatie van conflict, seksueel geweld en veediefstal, belanden ze in een nog tragischer verhaal van honger, droogte en ziekte.”

Groeiende voedselcrisis

Om de ergste hongersnood te verlichten, distribueert Plan samen met het World Food Programme voedsel aan 8.660 mensen. “Een druppel op de gloeiende plaat”, stelt Dumo. “Er is niet genoeg eten om de groeiende voedselcrisis het hoofd te bieden.” In vier gezondheidscentra in Awerial loopt ook een speciaal voedselprogramma: Targeted Supplementary Feeding. Dit richt zich specifiek op ondervoede jonge kinderen, zwangeren en borstvoeding gevende vrouwen. “Op dit moment bieden we daarmee hulp aan 2.546 mensen.”

Hongerdood

Het lukt volgens Dumo maar net om de hongerdood op afstand te houden. “Maar ik kan niet genoeg benadrukken hoe urgent deze crisis is. Ik hou zwakke kinderen in mijn armen en hoor later dat ze zijn gestorven. Zwangere vrouwen bloeden dood terwijl ze bevallen in onhygiënische hutten. Het grijpt me naar de keel.”

noodhulp hongersnood zuid-sudan

Verkocht voor een koe

Meisjes zijn volgens Dumo extra de dupe van de situatie. “Het is verbijsterend om te zien hoeveel jonge meisjes van school worden gehaald om in een huwelijk te verdwijnen”, zegt hij. “Hun ouders verkopen ze voor een koe.”

Angst

In zijn werkgebied is iedereen bevangen door angst voor een nieuwe golf van geweld. Zo ook Dumo. Ondanks deze wrede realiteit, vindt hij troost in de wetenschap dat hij een verschil maakt in het leven van velen. Zijn toewijding aan de inwoners van Awerial is en blijft rotsvast.

Lees meer over het werk van Plan op het gebied van noodhulp bij rampen

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.